Muziek tijdens het werk verslechtert prestaties
Op menig werkvloer is het een veelgevoerde discussie: mag de muziek aan tijdens het werken of niet? Voorstanders van stille werkplekken hebben er dankzij Brits onderzoek een argument bij: muziek tijdens het werk blijkt de werkprestaties te verslechteren.
Hoe hard de muziek staat en wat voor soort muziek er wordt geluisterd, maakt voor het prestatievermogen niet uit: muziek van elke soort en elk volume leidt af van de taak en vermindert het geheugen en het vermogen informatie te reproduceren. Onderzoekers van de University of Wales Institute ontdekten het effect door deelnemers te vragen acht medeklinkers in specifieke volgorde op te noemen. Dit moesten zij in stilte doen of terwijl zij luisterden naar verschillende geluiden.
Concentratie
De onderzoekers speelden muziek af die de proefpersonen leuk vonden, muziek die ze niet leuk vonden, ze lieten iemand het cijfer drie herhalen en een ander continu willekeurig gekozen cijfers opnoemen.
Stilte en de constante stroom ‘drieën’ werkten het best voor de concentratie; dit laatste omdat het een aanhoudend, eentonig geluid betreft. Een van de onderzoekers legt uit: “De slechtere prestaties werden verricht met de muziek aan of bij veranderlijke geluiden. Dit tastte bij deelnemers het vermogen aan om informatie te reproduceren.”
Mozart-effect
Twintig jaar geleden werd in een onderzoek nog het tegenovergestelde aangetoond: naar klassieke muziek luisteren terwijl je een taak uitvoert, zou het concentratievermogen verbeteren. Dit Mozart-effect werd eerder dit jaar sowieso al door wetenschappers weerlegd, en ook de huidige onderzoekers stellen dat het uitvoeren van taken met achtergrondmuziek niets met het verbeteren van het concentratievermogen van doen heeft.
“Het Mozart-effect refereert aan muziek luisteren en daar opwinding en een betere stemming aan overhouden. Het staat los van het vermogen informatie te reproduceren terwijl muziek aan staat," aldus de onderzoeker.