Aanvragen voor een verblijfsvergunning kunnen sneller worden afgehandeld
De Wet Modern Migratiebeleid (MoMi) treedt op 1 juni 2013 in werking. Aanvragen voor een verblijfsvergunning kunnen sneller worden afgehandeld door de samenvoeging van de aanvraagprocedures voor een machtiging voorlopig verblijf en voor een verblijfsvergunning en ook de invoering van de versnelde procedure voor erkende referenten.
Met Wet modern migratiebeleid wil de minister voor Immigratie en Asiel tot een efficiëntere uitvoering van de Vreemdelingenwet komen (voor zover het gaat om reguliere migranten). Als een vreemdeling zich duurzaam in Nederland wil vestigen, dan moet er vaak eerst een machtiging voorlopig verblijf (MVV) worden aangevraagd vanuit het land van herkomst. Als deze procedure dan positief doorlopen is, moet vervolgens in Nederland een aanvraag voor een verblijfsvergunning worden ingediend bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Voor beide procedures moeten administratieve kosten (leges) worden betaald. Bovendien moeten vaak dezelfde documenten, zoals een huwelijksakte, worden overgelegd in het kader van zowel de MVV-aanvraag als de aanvraag om een verblijfsvergunning. Door de wet MoMi zou dit bureaucratische proces gestroomlijnd moeten worden.
Eén aanvraag
Vanaf de invoering van de nieuwe wet hoeft dus nog maar één aanvraag om een verblijfsvergunning te worden ingediend. Het is dus niet langer nodig een afzonderlijke procedure voor een machtiging voorlopig verblijf te voeren. Ook kunnen reguliere verblijfsvergunningen, zoals vergunningen voor arbeid, studie en gezinshereniging, voor een langere duur worden verleend. Er zijn minder vaak verlengingen nodig. Met de invoering van de Wet MoMi kan ook makkelijker worden gewisseld van werkgever of onderwijsinstelling, zonder dat er een nieuwe vergunning nodig is.
Referenten
De Wet MoMi eist dat de meeste migranten over een referent in Nederland moeten beschikken. Referenten en migranten hebben wettelijke verplichtingen op grond van de Wet modern migratiebeleid. Het gaat onder meer om de verplichting om juiste inlichtingen aan de overheid te verstrekken en om een administratie bij te houden. Behalve verplichtingen maakt de wet het ook mogelijk dat referenten voortaan een verblijfsaanvraag voor de migrant kunnen indienen.
Let op
Voor vreemdelingen, die niet MVV-plichtig zijn, komt er de VVR-referentprocedure. De referent kan voor de vreemdeling al een aanvraag voor een verblijfsvergunning indienen terwijl betrokkene nog in het buitenland verblijft.
Verblijfsvergunningen
In lagere regelgeving wordt vereenvoudiging van het stelsel van verblijfsvergunningen uitgewerkt. Daartoe bevat de Wet Modern Migratiebeleid delegatiebepalingen. De Wet Modern Migratiebeleid betreft uitsluitend de herziening van het reguliere vreemdelingenbeleid ten aanzien van onderdanen van derde landen. Het ziet derhalve niet op het asielbeleid en de asielprocedure.
Handhaving
De Wet MoMi geeft bovendien betere handhavingsmiddelen. Onder meer door de invoering van de bestuurlijke boete en het opleggen van verplichtingen aan referenten. Wanneer bijvoorbeeld een werkgever de vereiste documenten van een arbeidsmigrant niet of niet goed in zijn administratie heeft opgenomen, kan hij een boete krijgen van maximaal € 3.000.
Vestigingsklimaat Nederland
Dankzij deze wet wordt Nederland aantrekkelijker voor die migranten, die hard nodig zijn om de economie, cultuur en de wetenschap te versterken. Het uitgangspunt van het modern migratiebeleid is selectiviteit. Dit houdt in dat het beleid uitnodigend is voor migranten aan wie economisch behoefte is en restrictief voor anderen. Nederland wordt hierdoor aantrekkelijker als vestigingsplaats voor internationale bedrijven en kennismigranten, wat kan bijdragen aan de versterking van de Nederlandse economie.