Logo
  • Nieuws
  • 2 augustus 2012
  • Eliza van den Anker

Werkgever verantwoordelijk voor illegale software werknemers

Bijna 25 procent van de Nederlandse werknemers gelooft dat de werkgever niet verantwoordelijk is voor werknemers die illegale software gebruiken op hun eigen mobiele apparaat. Dit is ten onrechte. Op dit moment gebruikt tien procent van de Nederlandse werknemers een eigen smartphone, laptop of tablet op de werkplek. Ongeacht het soort apparaat: de werkgever is in Nederland verantwoordelijk voor de software die de werknemer gebruikt op de werkplek.

Beeld Werkgever verantwoordelijk voor illegale software werknemers

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek over Bring Your Own Device (BYOD), dat in opdracht van de Business Software Alliance (BSA) is uitgevoerd door onderzoeksbureau Team Vier. Het meebrengen van een eigen mobiel apparaat naar de werkplek en het daar gebruiken voor zakelijke doeleinden is steeds populairder bij zowel werkgevers als werknemers. Dit heeft wel tot gevolg dat steeds meer bedrijven richtlijnen opstellen om deze trend te kunnen managen en controleren. 

 

Opmerkelijk is dat twintig procent van de werknemers niet weet wat de richtlijnen van hun werkgevers op dit gebied zijn. Daarentegen hebben veel werknemers het gevoel dat ze het meenemen van eigen mobiele apparatuur zelf niet zouden goedkeuren als zij werkgever zouden zijn. Maar liefst zeventig procent geeft aan dat ze dan de controle zouden verliezen.

 

Veiligheidsrisico’s

Als werknemers hun eigen apparaat gebruiken voor zakelijk gebruik, kan dit serieuze risico’s met zich meebrengen voor de werkgever. Dit geldt met name als werknemers illegale software op hun apparaat gebruiken. Het BSA-onderzoek toont aan dat tien procent van de werknemers geen probleem heeft met het downloaden van illegale software op de apparaten die ze ook op de werkplek gebruiken.

 

Werknemers tussen de 18 en 34 jaar vormen het grootste deel van deze groep. 26 procent van de mannelijke respondenten vindt het geen probleem om een zakelijke presentatie te maken in een illegaal softwareprogramma. Voor vrouwen is dit veel lager: slechts 14 procent. “Het ongeoorloofd gebruik van software stelt organisaties bloot aan belangrijke veiligheidsrisico’s, zoals schadelijke bestanden, identiteitsdiefstal, dataverlies en andere onrechtmatige activiteiten,” zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in de Benelux. Het is volgens BSA voor werknemers daarom essentieel met software om te gaan alsof het een strategisch zakelijk bezit is, ongeacht of het op een apparaat van een werknemer of van het bedrijf staat.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.