Logo
  • Nieuws
  • 24 juli 2012
  • Lianne Bouman

Preventiemedewerkers negeren OR bij opstellen RI&E

Ruim driekwart (76 procent) van de preventiemedewerkers gaat niet met de ondernemingsraad (OR) in gesprek bij het opstellen van een risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E). Dus slechts een kleine 25 procent weet te profiteren van de extra informatie, die de OR-leden kunnen geven ten behoeve van hun preventiewerk.

Beeld Preventiemedewerkers negeren OR bij opstellen RI&E

Ook vormen OR-leden een handige schakel tussen de werknemers en de directie, waardoor er een groter draagvlak voor de RI&E ontstaat.

 

Carolina Verspuij en Nicole Pikkemaat van FNV Formaat presenteerden tijdens de dag van de preventiemedewerker op 21 juni j.l. de resultaten van een onderzoek onder preventiemedewerkers naar de risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E). Zij ondervroegen preventiemedewerkers over de manier waarop die te werk gingen bij het opstellen van de RI&E. En daaruit bleek onder meer dat de OR een blinde vlek vormt. Slechts 24 procent van de preventiemedewerker organiseert er een interview mee.

 

RI&E en interne spelers

Tijdens een van de tien thematafels werd bij die over de 'RI&E en interne spelers' duidelijk dat er meer blinde vlekken zijn. Bij de RI&E speelt in principe iedere interne speler een rol: preventiemedewerker, directeur, medewerker, leidinggevende of ondernemingsraad. Maar veel preventiemedewerkers dachten dat er nauwelijks een rol was weggelegd voor de leidinggevende. Terwijl die de RI&E toch onder de aandacht van de medewerkers moet brengen. Daarnaast werd ook de rol van de OR vergeten.

 

Extra oren en ogen

De onderzoekers vinden dat jammer. Zij stellen dat met de hulp van de de OR de preventiemedewerker kan beschikken over een aantal extra oren en ogen op de werkvloer. ‘Dat leidt tot extra informatie. En die verschaft je als het ware een back-up op de antwoorden in de vragenlijsten, die je uitzet bij de medewerkers. En als de OR ook nog eens opereert op beleidsniveau, kan hij je extra informatie leveren over het arbo- en verzuimbeleid’, aldus de onderzoekers.

 

Directie en personeel

Niet alleen veel directeuren zijn slecht van de RI&E op de hoogte. Uit het onderzoek bleek dat dit ook gold voor 67 procent van de medewerkers. Maar volgens Pikkemaat zien preventiemedewerkers dat niet als een grote ramp. "Op de Dag van de Preventiemedewerker hebben we de aanwezigen een stelling voorgelegd: 'De RI&E moet worden opgestuurd aan alle medewerkers.' Die werd massaal weggestemd. Als de medewerker geïnteresseerd is in de RI&E kan hij die zelf opvragen, vond iedereen. Het gaat ook om een verantwoordelijkheid van de medewerker zelf."

 

De OR vormt voor preventiemedewerkers dus een blinde vlek. Maar dat is niet het enige. Slechts 39 procent van de preventiemedewerkers gebruikt de RI&E als basis voor hun deskundigheid en hun taken.

 

Tip

Preventieonderzoek naar de succesfactoren van een goede RI&E en de rol en invloed van de preventiemedewerker.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.