Werknemer wil gezonder lunchen
Twee op de drie medewerkers wil een meer gezonde variatie tijdens de lunch. Daarnaast vindt een groot deel van werkend Nederland dat de prijzen tijdens de lunch te hoog zijn. Verder nuttigt meer dan een kwart van de medewerkers de middagmaal achter zijn bureau, zo meldt TNS NIPO na een onderzoek in opdracht van Veneca en stichting Sport & Zaken.
TNS NIPO hield een enquête onder 132 werknemers en sprak intensief met 6 beslissers, van bedrijfsvestigingen van 100 werknemers of meer. Het bedrijfsrestaurant kreeg van de ondervraagden gemiddeld een zeven als beoordelingscijfer.
Rol werkgevers
De werkgever vindt mentale fitheid van haar werknemers belangrijk en besteedt op de werkvloer meer aandacht aan sportprogramma’s dan aan gezonde voeding. Werkgevers zijn van mening dat ze al een gezond aanbod hebben en focussen verder niet op de sfeer in het bedrijfsrestaurant of het wel/niet tijd vrijmaken voor de lunch. Werkgevers schrijven zichzelf ook een beperkte rol toe als het om gezond eetgedrag van hun personeel aankomt.
HR-focus
De focus van HR ligt vooral op mentale fitheid van werknemers: dit wordt als belangrijker beschouwd dan fysieke fitheid. Mentale fitheid wordt gekoppeld aan stressreductie, waarvoor sport een oplossing is en (in de ogen van de werkgever) niet gezonde voeding.
Bij 38 procent van de bedrijven worden dan ook activiteiten georganiseerd ter bevordering van bewegen (bedrijfsfitness, fietsenplan, sportdagen, hardlopen).