Zijn mentale problemen van uw personeel bespreekbaar?
Werkgevers oefenen in toenemende mate invloed uit op de leefstijl van werknemers. Volgens Arbo Unie-directievoorzitter Margriet Tiemstra hoeft de aandacht zich niet hiertoe te beperken. Zo moet een werkgever volgens haar ook de mentale problemen van werknemers bespreekbaar kunnen maken.
Mentale problemen zoals slaapstoornissen, stemmingsstoornissen en angststoornissen treffen zo’n 20 procent van de werkenden. Tiemstra: “Ondanks die niet te onderschatten klachten zijn mensen aan het werk. Het maatschappelijk effect daarvan is groter dan het ziekteverzuimprobleem. Immers, het daadwerkelijk ziek melden is zichtbaarder dan het zogenoemde grijs verzuim: medewerkers die wel aanwezig zijn, maar niet productief zijn. Zeker in grote organisaties onttrekt dit grijze verzuim zich aan de waarneming van de leidinggevende en hebben vooral de directe collega’s daar last van.”
Prestatie en betrokkenheid
Zij benadrukt dat het mentale welbevinden van een medewerker voor de werkgever en werknemer van groot belang zijn: want medewerkers die ‘lekker in hun vel’ zitten presteren beter en zijn meer betrokken bij hun werk. Ondanks het feit dat er in de maatschappij veel aandacht voor dit onderwerp is, weet zij dat werkgevers huiverig blijven om zich met het privéleven van hun werknemers te bemoeien. Zij vindt dat jammer, want medewerkers die slecht functioneren op het werk door mentale of psychologisch problemen veroorzaken driemaal zoveel economische schade voor hun werkgever als afwezigheid door verzuim.
Optimaal functioneren
Uit de meest recente Performer bedrijfsgezondheidsmonitor van Arbo Unie blijkt dat 37 procent van de 18.000 deelnemers piekert over zijn werk of privéaangelegenheden. Een werkgever is hiervoor niet in dezelfde mate verantwoordelijk als voor de werkomstandigheden; de werknemer heeft ook duidelijk zijn eigen verantwoordelijkheid om optimaal te functioneren. Een werkgever kan wel helpen door samen een oplossing te zoeken.
Tip: Mentale problemen bij werknemers ontstaan niet alleen buiten het bedrijf, bijvoorbeeld in de relatiesfeer. Zij kunnen ook op de werkplek worden veroorzaakt. Als een werknemer psychische schade oploopt gedurende de uitoefening van zijn dienstbetrekking, kan dit leiden tot een verplichting voor de werkgever om deze schade te vergoeden.