Jaarlijks duizenden doden door werk
Naar schatting overlijden jaarlijks zeker drieduizend Nederlanders als gevolg van hun werk. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek dat het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten op verzoek van FNV deed.
De belangrijkste doodsoorzaak, met 1350 mensen, is kanker door werken met chemische stoffen. Ook hart- en vaatziekten - te wijten aan veel te hoge werkdruk - scoort met 825 sterfgevallen hoog. Net als longaandoeningen, met jaarlijks 570 doden.
Jaarlijks komen tweehonderd miskramen voor doordat de ouders hebben gewerkt met gevaarlijke chemische stoffen. Gekeken naar het totaal aantal sterfgevallen is het aantal doden door arbeidsongevallen met honderd relatief laag.
Relatie tussen werk en overlijden
De onderzoekers geven aan dat het in de meeste gevallen lastig is om de relatie tussen werk en overlijden één op één te benoemen. Dat kan alleen als iemand overlijdt door een arbeidsongeval, bij bepaalde beroepslongaandoeningen, beroepsinfectieziekten en mesothelioom door het werken met asbest.
Falend arbeidsomstandighedenbeleid
Die relatie is bij de meeste sterfgevallen door een beroepsziekte minder eenduidig; deze gevallen blijven anoniem. Het gaat bij de extra sterfgevallen om schattingen met een ruime onzekerheidsmarge, stelt het centrum. “Maar het is wel duidelijk dat we met een serieus probleem van doen hebben en dat de meeste van deze sterfgevallen voorkomen hadden kunnen worden.” Het centrum stelt dat sterfte door werk een teken is van falend arbeidsomstandighedenbeleid. De FNV pleit voor een betere registratie van sterfgevallen door het werk.