Logo
  • Nieuws
  • 16 april 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Discriminatieverbod stimulerend voor arbeidsmarkt?

Nog steeds krijgen vrouwen bij de werving en selectie geen gelijke kansen als zij net zo geschikt zijn als mannen. Zo blijkt uit het Jaarverslag 2007 van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Het onderscheid varieert van vrouwelijke medewerkers die minder betaald krijgen dan hun mannelijke collega’s tot het niet verlengen van arbeidscontracten vanwege zwangerschap.

Beeld Discriminatieverbod stimulerend voor arbeidsmarkt?

Het jaarverslag toont aan dat er nog veel te winnen valt voor vrouwen, allochtonen, jongeren en ouderen in Nederland.

 

Geslacht, leeftijd, ras en gezondheid

Op de grond geslacht vond de grootste stijging aan klachten plaats: van 12 procent naar 17 procent. De grootste daling constateerde de CGB bij de grond leeftijd (van 32 procent naar 26 procent). Andere gronden waarop de CGB veel verzoeken om een oordeel kreeg zijn: ras (van 15 naar 19 procent) en handicap/chronische ziekte (was en is 13 procent).

 

Verboden onderscheid

In totaal werden in 2007 bij de CGB 515 verzoek om een oordeel ingediend. De CGB bracht tien adviezen uit en velde in 247 zaken een oordeel. In 33 procent van de gevallen was sprake van verboden onderscheid. De adviezen van de CGB hadden betrekking op zaken als zwangerschapsuitkeringen voor zelfstandigen, wetsvoorstellen tot wijziging van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte en leeftijdsonderscheid in sociale plannen.

 

Follow-up

Gekeken naar de effecten van de oordelen van de CGB, blijkt dat in 75 procent van de gevallen waarin follow-up mogelijk was, het oordeel ook daadwerkelijk werd opgevolgd. Het gaat hierbij om individuele dan wel structurele opvolging. Enkele voorbeelden:

 

  • een vrouw van wie de arbeidsovereenkomst niet werd verlengd vanwege haar zwangerschap kreeg een schadevergoeding van 7.000 euro (oordeel 2007-107);
  • vacatureteksten werden aangepast, zodat bepaalde groepen niet meer bij voorbaat werden buitengesloten (oordelen 2007-45, 2007-117 en 2007-158);
  • een zorginstelling maakt het voortaan ook voor oudere vrijwilligers mogelijk zich in te blijven zetten (oordeel 2007-60).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.