Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 24 september 2024
  • Beeld: DialogueTrainer

Communicatieve vaardigheden train je effectief met simulaties

Effectieve communicatie is essentieel voor het succes van elke organisatie—of het nu gaat om klantgesprekken, samenwerking tussen teams of leidinggeven. Helaas blijkt uit onderzoek dat communicatietrainingen vaak weinig tot geen effect op de werkvloer hebben. Slimme simulaties bieden een innovatieve oplossing om communicatievaardigheden actief te ontwikkelen.

Beeld Communicatieve vaardigheden train je effectief met simulaties

Een slimme simulatie is een interactieve leeroplossing waarbij de lerende in een veilige, virtuele omgeving kan oefenen met situaties gebaseerd op de praktijk. Wat een simulatie slim maakt, is de manier waarop het leerproces wordt gepersonaliseerd en afgestemd op de specifieke vaardigheden die de gebruiker wil ontwikkelen.

Simulaties zijn een bijzonder effectief instrument in het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden omdat ze deelnemers in staat stellen om zonder risico met gesprekstechnieken te experimenteren en van fouten te leren.

Deze leermethode onderscheidt zich door de combinatie van real-time feedback en de mogelijkheid om meerdere strategieën uit te proberen, wat leidt tot een diepere en duurzamere leerervaring. In tegenstelling tot passieve leermethoden zoals lezingen of e-learning modules, biedt het interactieve karakter van simulaties een leerervaring die langer blijft hangen en direct toepasbaar is op de werkvloer.

Voorbeelden uit de praktijk

DialogueTrainer werkt samen met klanten om gesprekssimulaties op maat te ontwikkelen die inspelen op specifieke uitdagingen binnen de organisatie. Deze simulaties richten zich op het verbeteren van communicatie in uiteenlopende situaties, met meetbare resultaten als gevolg.

Drie concrete toepassingen:

1. Verzuim verminderen

In de retailsector kampt een organisatie met hoog verzuim onder winkelpersoneel. Teammanagers vinden het lastig om verzuimgesprekken te voeren en verwijzen deze vaak door naar de regiodirecteur. Dit leidt tot gemiste kansen om preventief in te grijpen.

DialogueTrainer ontwikkelde simulaties die teammanagers voorbereiden op diverse verzuimsituaties, zoals de eerste ziekmelding, gesprekken over frequent verzuim en kwetsbaarheid, en re-integratiegesprekken.
Ook moeilijke gesprekken, zoals die over ongeoorloofd verlof of ontslag met wederzijds goedvinden, werden geoefend.

Nadat teammanagers geoefend hadden metdeze simulaties toonden ze significant meer zelfvertrouwen en vaardigheid in het voeren van verzuimgesprekken. Ze gaven aan dat het platform, vooral de simulaties die in samenwerking met hen zijn ontwikkeld, hen heeft geholpen om proactiever en effectiever te handelen. Dit resulteerde in een betere aanpak van verzuim en meer betrokkenheid bij de preventie ervan.

2. Samenwerking verbeteren

In een industrieel bedrijf stonden junior en medior project engineers voor de uitdaging om effectief te communiceren met leveranciers, gesprekken te voeren met het management en samen te werken met andere afdelingen.

De simulaties die voor dit bedrijf zijn ontwikkeld, richtten zich op het verbeteren van deze cruciale communicatieve vaardigheden. Medewerkers oefenden hoe zij met opdringerige verkopers moeten omgaan, hoe zij intern medewerkers kunnen betrekken bij een project en hoe zij problemen kunnen aankaarten bij leveranciers.

Daarnaast leerden ze duidelijkheid te scheppen bij het ontvangen van opdrachten van hun managers en kregen ze training in het geven van constructieve feedback aan collega’s. In de praktijk  gaven medewerkers aan meer strategisch in gesprek te gaan, wat leidde tot aantoonbare verandering onder meer in het concretiseren van afspraken.

3. Leiderschap ontwikkelen

Een grote speler in de Fast Moving Consumer Goods-sector zocht naar manieren om de leiderschapsvaardigheden van hun leidinggevenden te versterken. De uitdaging lag vooral in het verbeteren van hun vermogen om effectief te communiceren met medewerkers en hen te motiveren in stressvolle situaties.

Simulaties werden ontwikkeld om leidinggevenden te trainen in het geven van constructieve feedback, het omgaan met uitdagingen tijdens het leidinggeven, en het motiveren van hun teams, zelfs onder druk.

Leidinggevenden meldden dat deze simulaties hen hielpen om hun communicatieve vaardigheden verder te ontwikkelen en moeilijke gesprekken met meer vertrouwen aan te gaan. Ze voelden zich beter uitgerust om hun rol als leider effectief te vervullen, wat leidde tot meer betrokkenheid en betere prestaties binnen hun teams.

Meetbare resultaten voor blijvende gedragsverandering

Het doel van elke training is impact in de praktijk. Maar blijvende impact is alleen mogelijk wanneer duidelijk is op welke gebieden deelnemers vooruitgang boeken en hoe dit zich vertaalt naar gedragsverandering op de werkvloer.

Dat is waar simulaties het grootste verschil maken in het ontwikkelen van vaardigheden. Realistische simulaties in een digitale omgeving zorgen ervoor dat de deelnemer écht gedrag vertoont, en tegelijkertijd waardevolle gegevens verzameld worden over het gedrag. Dit proces levert concrete inzichten op in zowel de sterke punten als de ontwikkelgebieden van medewerkers.

Metingen vormen de basis voor gerichte feedback en bieden HR-professionals en managers de mogelijkheid om samen met medewerkers inzicht te krijgen in hun voortgang. Zo wordt duidelijk welke vaardigheden verder ontwikkeld moeten worden en welke al op een hoog niveau worden beheerst.

Cyclisch leerproces

De geschetste aanpak stimuleert een cultuur van continu leren binnen de organisatie, waarin medewerkers worden aangemoedigd om zichzelf steeds te blijven verbeteren. Dit cyclische leerproces leidt tot duurzame gedragsverandering, die zichtbaar is in de dagelijkse praktijk en direct bijdraagt aan het succes van de organisatie als geheel.

Slimme Simulaties: actief leren om effectief te communiceren

In een sessie tijdens HR Day deelt Arbo Unie hun ervaringen met simulaties van DialogueTrainer die gericht zijn op het verbeteren van de samenwerking en communicatie tussen artsen, verpleegkundigen en leidinggevenden. Arbo Unie licht toe hoe deze simulaties hen hebben geholpen om de interne samenwerking te versterken en het verzuim bij klanten te verminderen door betere communicatie binnen teams en met patiënten. Benieuwd hoe je met simulaties cruciale soft skills kunt verbeteren? Bezoek de sessie tijdens HR Day en ontdek een praktische oplossing met blijvende impact op communicatie in jouw organisatie.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.