Relatiebeding geldt ook voor toevoegen LinkedIn-contacten
Aan social media-gebruik zijn risico’s verbonden, zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Tweets van werknemers hebben al tot rechtszaken geleid. En ook Linkedin-acties kunnen tot problemen leiden. Een voorbeeld van dat laatste is de case waarin de kort-geding-rechter in Arnhem een voormalig werknemer veroordeelde tot een boete van 10.000 euro omdat hij na zijn vertrek een relatie uit zijn oude werkkring had toegevoegd aan zijn Linkedin-contacten.
Deze ex-werknemer, een voormalig sales director, was bij zijn vertrek een relatiebeding overeengekomen dat inhield dat hij gedurende een jaar geen relatie mocht hebben met een aantal met naam genoemde bedrijven. De rechter oordeelde dat dit ook gold voor Linkedin.
Bedingen
Deze zaak riep veel discussie op. Bijzonder was dat het overeengekomen relatiebeding aanzienlijk strikter was dan vaak het geval was. Over dit onderwerp is nog niet veel jurisprudentie; het voorbeeld toont wel aan dat het voor werkgever én werknemer belangrijk is om stil te staan bij de mogelijke relatie van social media-gedrag en – de formulering van - concurrentie- en relatiebedingen.