Logo
  • Nieuws
  • 4 maart 2021

Bijna eenderde van de bedrijven verwacht mensen aan te moeten nemen met andere skills

Bedrijven moeten een eigen visie gaan ontwikkelen op de toekomst van werk. Dat blijkt uit het Future of Work Report waarvan Monsterboard (onderdeel van Monster Global) de resultaten deelt. Het onderzoek toont positieve vooruitzichten voor het aannemen van personeel in 2021, maar toont ook een verscheidenheid aan uitdagingen waarmee recruiters dit jaar geconfronteerd worden, waaronder het oplossen van skill gaps.

Beeld Bijna eenderde van de bedrijven verwacht mensen aan te moeten nemen met andere skills

In Nederland is 85% van de werkgevers van plan om in het nieuwe jaar nieuwe mensen aan te nemen. Meer specifiek is 56% van plan om openstaande posities in te vullen, en 29% verwacht het personeelsbestand van hun bedrijf uit te breiden met nieuwe banen waarvoor andere skills nodig zijn. Alhoewel Nederland er meer dan andere landen van overtuigd is dat de beleidswijzigingen als gevolg van corona van tijdelijke aard zijn, is de verwachting toch dat werken in Nederland niet meer exact hetzelfde zal zijn als voorheen. Veel mensen zullen vaker thuis (willen) werken en de rol van technologie wordt steeds groter. Het MKB is daar wel onzekerder over dan grote bedrijven waarvan 52% verwacht dat beleidsaanpassingen meer kans hebben om permanent te worden.

44% van de HR-professionals geeft aan dat de beleidswijzigingen als gevolg van corona permanent zullen zijn, ongeveer een derde verwacht dat deze van tijdelijke aard zijn, terwijl 1 op de 5 hier twijfels over heeft. 

Mannen hebben vaker depressieve gevoelens dan vrouwen door pandemie

Ook werknemers zijn hoopvol, maar liefst 88% is positief over zijn of haar baanveiligheid. Alhoewel er als gevolg van de pandemie ook veel angsten zijn onder werknemers. Maar liefst 41% van de vrouwelijke werknemers heeft momenteel werkgerelateerde angsten versus 30% van de mannelijke werknemers. Ook hebben veel medewerkers last van hoofdpijn (vrouwen 14% en mannen 10%). Mannen hebben vaker last van depressieve gevoelens en (12%) en psychische problemen (14%) dan vrouwen (respectievelijk 6% en 11%).

De drie belangrijkste beleidsmaatregelen die HR-professionals het meest zagen veranderen, als gevolg van de COVID-19-pandemie, zijn de volgende:

  • Flexibiliteit op afstand (43%)
  • Aanpasbare werkschema's (40%)
  • Bijgewerkt gezondheidsbeleid en -protocollen (36%)

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.