Coronacrisis maakt belang leven lang leren duidelijk
De coronacrisis heeft een grote weerslag op werk en de arbeidsmarkt. Juist nu wordt duidelijk hoe belangrijk het is dat we blijven inzetten op een leven lang ontwikkelen. Met de Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen biedt de Sociaal Economische Raad (SER) een groot aantal inspirerende initiatieven die door heel Nederland zijn opgezet voor werkenden en werkzoekenden.
Door de coronacrisis valt het werk in sommige sectoren helemaal stil, terwijl in andere de vraag naar arbeidskrachten juist groot is. Het toont de dynamiek van de arbeidsmarkt: snelle veranderingen vragen om aanpassing en flexibiliteit van werkgevers en werknemers. Dat biedt kansen, maar stelt ook het aanpassingsvermogen van mensen én organisaties op de proef. “We hebben in korte tijd moeten leren betere hygiëne te betrachten en thuis te werken; de komende tijd zal er ook veel aandacht moeten zijn voor de noodzaak van scholing, omscholing en het leren van nieuwe vaardigheden,” zegt Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER).
Online platform
Op de SER-website staan tientallen voorbeelden van initiatieven gericht op Leven Lang Ontwikkelen. Zoals bijvoorbeeld TalentZ, een online platform waar studenten, werkgevers en werkzoekenden een match kunnen maken voor een stage, baan, vrijwilligerswerk, re-integratietraject of opleiding. Of Loopbaancentraal, een online platform om inzicht te krijgen in de volgende loopbaanstap.
Er staat ook informatie over Make IT Work, waarin hoogopgeleiden zonder IT-achtergrond worden omgeschoold naar een functie in de IT. Of het leernetwerk WijkLink waarop verpleegkundigen/verzorgenden, studenten en docenten kennis en ervaringen uitwisselen en elkaar vragen stellen. De getoonde initiatieven geven aan hoe hun aanpak sinds de coronacrisis is bijgesteld.