Rechtsstelsel nog niet klaar voor negatieve gevolgen big data
Het Nederlands recht is niet klaar voor de negatieve gevolgen van big data voor de maatschappij zo meldt Computable naar aanleiding van onderzoek van Tilburg Institute for Law, Technology en Society (TILT).
Uit het onderzoek blijkt dat veel big-dataprojecten starten zonder goed plan en ook niet worden geëvalueerd. Ook is het delen van een dergelijk proces vaak niet gereguleerd, waardoor het lastig zo niet onmogelijk is gevolgen aan de rechter voor te leggen.
Senior researcher Bart van der Sloot noemt in Computable drie punten van essentieel belang:
- Het Nederlands recht is nu erg gericht op de eventuele schade van individuele burgers. Maatschappelijke gevolgen zijn bijna niet voor te leggen bij de rechter.
- Bij de analyse van gegevens gaat het vaak mis. En op de analyses is nauwelijks controle en toezicht.
- Big-dataprojecten zijn ‘hot’. Hierdoor start men vaak zonder planning en evaluatie. Waardoor een hoop geld verloren gaat en onnodige gegevens worden verzameld.
Om bescherming van belangrijke maatschappelijke waarden te garanderen in dit datatijdperk stellen de onderzoekers voor de juridische randvoorwaarden voor deze data-gedreven ontwikkeling te verankeren in wet- en regelgeving.