Logo
  • Nieuws
  • 11 april 2019
  • Bron: Volkskrant

1 op 3 werkenden ervaart regelmatig burn-outklachten

De hoeveelheid werknemers die stress ervaren neemt elk jaar toe. In 2018 had ruim 17 procent van de werknemers met burn-outklachten te maken, in 2016 was dat 16 procent zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO.

Beeld 1 op 3 werkenden ervaart regelmatig burn-outklachten

Een paar keer per maand tot dagelijks compleet uitgeput door het werk, met enige regelmaat ’s ochtends moe opstaan en opzien tegen het werk, meerdere keren per maand ‘leeg’ aan het eind van de dag, steeds meer werknemers zijn met regelmaat ‘emotioneel uitgeput’ door het werk.

Kampte in 2007 een op de negen werknemers met ‘burn-outklachten’, inmiddels is dit een op de drie werknemers.

Verklaring burn-outklachten

Een verklaring zou mogelijk zijn dat de taakeisen steeds zwaarder zijn geworden aldus Wendela Hooftman, onderzoeker van TNO. Ook ervaren mensen minder autonomie in hun werk.
En wat ook niet bevorderlijk lijkt te zijn, is de invloed van digitale communicatiemiddelen. Continu bereikbaar zijn, kan stressverhogend werken. Hooftman heeft er geen bewijs voor, maar noemt in de Volkskrant enkele cijfers: zo werkte in 2000 vier van de vijf mensen nog amper met internet. Tegenwoordig is een op de drie werknemers de hele dag online op internet. Zonder computer of smartphone werkt slechts 12 procent.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.