Logo
  • Nieuws
  • 27 juli 2009
  • Gabor Mooij

Schadevergoeding ultieme erkenning voor gepeste werknemer

Zeker een op de tien Nederlanders krijgt vroeger of later psychische problemen door pesten. Het Nederlands Dagblad schreef hierover naar aanleiding van een schikking die Hogeschool Utrecht trof met een oud-studente die tijdens haar studie langdurig getreiterd werd door een docent.

Beeld Schadevergoeding ultieme erkenning voor gepeste werknemer

De 32-jarige Karima van Marokkaanse afkomst raakte na haar studie arbeidsongeschikt. Ze was een emotioneel wrak door langdurige intimidatie en discriminatie van een docent op de Hogeschool Utrecht. Ze kreeg van de hogeschool uiteindelijk 22.500 euro smartengeld en vergoeding voor inkomstenderving. Volgens haar advocaat klaagde de vrouw over het getreiter van de docent bij het schoolbestuur en  ondanks dat ze gelijk kreeg van de klachtencommissie en de Commissie Gelijke Behandeling veranderde er niets. Pas na meer dan zes maanden kreeg zij een andere docent.  Haar advocaat: “Ze voelde zich niet door de school gesteund. Het werd een onveilige omgeving voor haar.”

 

Uniek

Niet alleen op onderwijsinstellingen wordt geperst, ook op het werk kan een pestcultuur heersen. Volgens Lia Donkers van Mobbing Experts Platform, organisatie tegen pesten op het werk, is een op de zes Nederlanders het slachtoffer van pestgedrag. Donkers stelt dat het in driekwart van de gevallen om leidinggevenden gaat die ondergeschikten pesten. De pestdeskundige zegt dat de effecten van psychisch geweld vaak pas na lange tijd aan de oppervlakte komen. “Toon dan nog maar eens aan dat de oorsprong bij dat pestgedrag lag”. Donkers zegt dat het uniek is dat Karima nu alsnog genoegdoening krijgt. “Dat geldbedrag is een schijntje, maar die erkenning is alles waard”, aldus Donkers. Ze hoopt dat de zaak van Karima als voorbeeld dient voor andere slachtoffers.

 

Schuld

Volgens pestexpert en psycholoog Bob van der Meer heeft één op de tien Nederlanders te lijden onder het treiterijen. Van der Meer doet al sinds 1988 onderzoek naar pestgedrag. Hij begeleidde tot nu toe vier zaken waarbij één slachtoffer 75 duizend euro smartengeld kreeg.

Tot echte rechtszaken kwam het nooit. “Dat willen die bedrijven niet. Dan staat hun schuld zwart-op-wit.” Ook Hogeschool Utrecht ontkent alle schuld. De reden dat de school een schadevergoeding betaalde was dat verder procederen ‘grote financiële risico's met zich mee zou brengen’. Van der Meer interesseert dat verder niet. “Schikkingen treffen een bedrijf in de portemonnee. Dit is de enige manier om dat gedrag te stoppen.” Wel zou hij liever zien dat daders zelf de verantwoordelijkheid voor hun gedrag moeten dragen. “Een hooligan moet ook zelf voor de schade opdraaien. Verreken die schikking met het salaris van die docent en stuur hem op een cursus sociale vaardigheden.”

 

Tip

Er zijn een aantal symptomen waaraan u de slachtoffers van serieus getreiter kunt herkennen: steeds vaker ziekmelden, achterblijvende prestaties en een negatieve houding tijdens functioneringsgesprekken. Eén van de maatregelen tegen pesten het aanstellen van een vertrouwenspersoon met wie een gepeste werknemer kan praten. Ook doet u er goed aan werknemers die pesten aan te spreken op hun gedrag.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.