Functie:Advocaat en partner
Organisatie:Lexence
Mr. Floor Damen is gespecialiseerd in arbeidsrecht. Hij staat voornamelijk bedrijven en instellingen bij over (collectief) ontslag, overgang van onderneming en medezeggenschap. Een belangrijk deel van zijn werk bestaat uit het verlenen van assistentie in collectieve reorganisatietrajecten waaronder onderhandelingen met vakorganisaties inzake een sociaal plan, overleg met ondernemingsraden en selectie van boventalligen (op grond van het afspiegelingsbeginsel). Samen met Mark Keuss leidt hij het reorganisatieteam van Lexence.
Floor wordt genoemd in de Legal500 (2012): “Lexence provides ‘solid, pragmatic advice’. Floor Damen and Mark Keuss specialize in collective dismissals.” Floor publiceert regelmatig en doceert in samenwerking met de Rotterdam School of Management over reorganiseren en medezeggenschap. Tevens is hij als gastdocent betrokken bij de gecombineerde master arbeidsrecht van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam.
Sinds 2006 is Floor verbonden aan Lexence. Daarvoor werkte hij bij AKD. Hij studeerde Nederlands recht aan de Universiteit Utrecht en volgde de postacademische leergang Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Floor is in 2000 beëdigd als advocaat.
Bijdragen
Blog
Werkgevers kunnen bij een reorganisatie niet naar eigen inzicht bepalen welke werknemers voor ontslag in aanmerking komen. De toepassing van het afspiegelingsbeginsel leidt er regelmatig toe dat een werkgever goed presterende werknemers voor ontslag moet voordragen. De stoelendansmethode biedt kansen. Met welke beperkingen moet u rekening houden sinds de komst van de Wet werk en zekerheid (Wwz)?
Blog
Het ontslagrecht is sinds 1 juli 2015 fors gewijzigd. Er is bijvoorbeeld een limitatieve lijst met ontslaggronden in de wet opgenomen. Ook is de kantonrechtersformule afgeschaft en is de transitievergoeding geïntroduceerd. De wijzigingen hebben grote gevolgen voor de praktijk.
Blog
Sinds 1 juli 2015 is in de wet opgenomen dat de werknemer onder omstandigheden recht heeft op een transitievergoeding na einde van het dienstverband. Deze invoering van de transitievergoeding brengt kosten voor de werkgever met zich. De regering heeft werkgevers echter tegemoet willen komen, en heeft daartoe een besluit genomen waarin wordt geregeld onder welke voorwaarden kosten in mindering van de transitievergoeding kunnen worden gebracht.
Blog
Doorstarten van een gefailleerde onderneming wordt bemoeilijkt door de Wet werk en zekerheid die per 1 juli 2015 het ontslagrecht wijzigt. Extra kosten kunnen ertoe leiden dat een doorstart niet interessant is en werkgelegenheid aldus verloren gaat.
Blog
Bij collectief ontslag mag een werkgever niet zomaar de ontslagvolgorde zelf bepalen. Het kan daarom gebeuren dat hij werknemers moet ontslaan die hij liever behoudt. Veel bestuurders proberen dit te voorkomen met de zogeheten ‘stoelendansmethode’. Daarmee laat een werkgever zijn ‘beste’ werknemers de dans ontspringen en komen de volgens hem minder goede werknemers in aanmerking voor ontslag. Om willekeur en subjectiviteit te voorkomen, moet de werkgever zich aan strenge regels houden om deze methode te mogen toepassen. Voor uw OR is hierbij een belangrijke toezichthoudende functie weggelegd.
Blog
Werkgevers zijn verplicht om zieke werknemers te re-integreren en zieke werknemers zijn verplicht om daaraan mee te werken. Werkgevers ervaren deze re-integratieplicht vaak alsof zij aan de goden zijn overgeleverd; voor hen is het volstrekt onduidelijk of zij voldoende re-integratie-inspanningen verrichten. De belangen zijn groot, want het UWV kan na twee jaar een loonsanctie opleggen als de re-integratie-inspanningen als onvoldoende worden beoordeeld. Gevolgen: de werkgever moet de zieke werknemer dan nog eens 52 weken loon betalen en re-integreren.