Ziektedagen mogen niet aangemerkt worden als vakantiedagen
Een werkgever mag niet zelf vaststellen of de werknemer na een ziekmelding wel of niet arbeidsongeschikt is. Dit is voorbehouden aan een bedrijfsarts. De werkgever mag niet zonder toestemming van de werknemer ziektedagen als vakantiedagen aanmerken.
Een werknemer heeft een tijdelijke arbeidsovereenkomst als vrachtwagenchauffeur. De arbeidsovereenkomst eindigt per 1 januari 2010. De werknemer heeft zich op 14 december 2009 ziek gemeld wegens griep. De werkgever heeft de werknemer kort na de ziekmelding thuis bezocht en zelf vastgesteld dat hij niet ziek was. De werkgever heeft vervolgens bij de eindafrekening het totaal van 104 ziekte-uren als vakantiedagen afgeboekt. De werknemer is het hier niet mee eens en vordert bij de rechter uitbetaling van zijn vakantiedagen.
Werkgever mag arbeidsongeschiktheid niet vaststellen
Indien de werkgever na zijn bezoek aan de werknemer redenen had om aan zijn ziekte te twijfelen dan had de werkgever volgens het oordeel van de Kantonrechter de bedrijfsarts moeten inschakelen. De werkgever heeft dit niet gedaan en dat is niet verstandig geweest. De werkgever is geen arts en kan geen arbeids(on)geschiktheid vaststellen. Een werknemer kan slechts één soort verlof genieten.
Ziektedagen mogen daarom slechts met toestemming van de werknemer als vakantiedagen worden aangemerkt. Verrekening van vakantiedagen met ziektedagen mag alleen met de bovenwettelijke vakantiedagen, dus de dagen die boven het wettelijk minimum zijn opgebouwd. De werknemer heeft in dit geval geen toestemming verleend, dus de ziektedagen mogen volgens de Kantonrechter niet als vakantiedagen worden aangemerkt.
Kantonrechter Zwolle, 28 december 2010, LJN: BP0212
Tip: De instemming van de werknemer is ook vereist in het geval bij situationele arbeidsongeschiktheid en het genieten van vakantie.