Logo
  • Nieuws
  • 30 januari 2013
  • Mariel Hovemann

Quotum arbeidsbeperking is onderhandelbaar

Werkgevers staan niet te springen om de 5 procent quotum voor mensen met een arbeidsbeperking. De invulling van die 5 procent is onderhandelbaar, zegt Jetta Klijnsma, staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid, nu in dagblad Trouw.

Vanaf 2014 nemen de sociale werkplaatsen geen nieuwe werknemers meer aan. Gemeenten moeten dan mensen met een arbeidsbeperking, en mensen in de bijstand, aan regulier werk helpen. Daarnaast moeten in 2020 ondernemingen met meer dan 25 werknemers 5 procent werknemers met een arbeidsbeperking in dienst hebben.

 

Zelf regelen

Werkgevers ontvangen deze regeling niet met open armen. Slecht idee zelfs, ondernemers regelen het liever zelf, aldus VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. “De geschiedenis leert dat elke vorm van quotering, of het nu om allochtonen of vrouwen of mensen met een handicap gaat, faalt', zei hij in november vorig jaar in opinieblad Forum. “Quotering zorg alleen maar dat de huidige vrijwillige maar niet vrijblijvende aanpak stokt.”

 

Andere invulling

Klijnsma zegt open te staan voor ideeën, maar "linksom of rechtsom; er moeten wel werkplekken voor deze mensen komen. Ik ben blij dat ik een stok achter de deur heb - een boete als je het quotum niet haalt - anders kon ik alleen hard 'help' roepen richting werkgevers, en stond ik verder met lege handen,” aldus de staatssecretaris.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.