Logo
  • Nieuws
  • 20 juni 2014
  • Lianne Bouman

Hof staat gehele loonstop bij weigeren passend werk toe

Werkgevers mogen het volledige loon van een werknemer stopzetten, als deze weigert passende arbeid te verrichten.  Dat heeft de Hoge Raad op 6 juni 2014 geoordeeld. De loonsanctie ziet dus niet alleen op de uren die de werknemer ten onrechte niet werkt. Dit oordeel maakt een eind aan de onduidelijkheid die lange tijd op dit punt heerste.

Beeld Hof staat gehele loonstop bij weigeren passend werk toe

De werkgever is bij ziekte van een werknemer verplicht om - tenminste een deel van - het loon van de werknemer door te betalen (artikel 7:629 lid 1 BW). In bepaalde situaties heeft de werknemer echter geen recht op loon.

Wel of geen volledige loonstop?

In een zaak speelde de vraag of loonbetaling volledig of gedeeltelijk kan worden gestaakt, als een werknemer niet geheel maar gedeeltelijk zijn werk moet hervatten.

  1. Het gerechtshof Amsterdam oordeelde in 2005 dat de loonsanctie alleen betrekking had op het deel van het werk dat de werknemer zonder goede reden niet had verricht, terwijl hij daartoe wel in staat werd geacht. Dit betekende dat de werknemer wel aanspraak bleef maken op het resterende loon.
  2. In 2013 koos het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden echter voor een gehele loonstop. De loonsanctie moest immers een prikkel zijn de werknemer het werk te laten hervatten. Van een sterke prikkel is volgens het hof geen sprake als de sanctie alleen betrekking heeft op het aantal uren waarin een werknemer passende arbeid kan en zou moeten verrichten.
  3. Vanwege de sterk tegenover elkaar staande oordelen in de rechtspraak, stelde de kantonrechter Utrecht op 18 december 2013 prejudiciele vragen aan de Hoge Raad. De Hoge Raad oordeelde een gehele loonstop. Kortom: de loonsanctieis  een wezenlijk instrument als een arbeidsongeschikte werknemer weigert enkele uren per week passend werk te doen, terwijl hij daartoe volgens de bedrijfsarts wel in staat is.

Tip

Voordat u overgaat de loonbetaling stop te zetten, is het raadzaam UWV om een deskundigenoordeel te verzoeken. UWV beoordeelt dan of het inderdaad om een passend werkaanbod gaat. De werknemer kan zelf ook een deskundigenoordeel aanvragen. De kosten hiervan bedragen 100 euro voor de werknemer en 400 euro voor de werkgever.

Cursus Grip op Ziekteverzuim

Signaleren- Analyseren - Beheersen - Beperken


Werkgevers en -nemers hebben steeds meer verantwoordelijkheden gekregen als het om het beheersen van ziekteverzuim gaat. Een verzuimende medewerker kost een werkgever handenvol geld en de nodige hoofdbrekens. Tijdens deze cursus ziekteverzuim leert u hoe u door adequaat in te grijpen de verzuimkosten binnen uw onderneming kunt beperken. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.