Logo
  • Nieuws
  • 11 september 2013
  • Peter van den Hout

Bezuinigen op HR-beleid werkt kostenverhogend

Organisaties met lagere investeringen op het terrein van HR worden vaker gekenmerkt door een hoger ziekteverzuim en personeelsverloop. Hoewel zeker in tijden van crisis een efficiënte HR-afdeling wenselijk is, kan dit zijn doel voorbij schieten en  leiden tot aanzienlijk hogere kosten voor de organisatie, zo blijkt uit het onderzoek ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement’ van organisatieadviesbureau Berenschot en HR Strategie.

Beeld Bezuinigen op HR-beleid werkt kostenverhogend

In het onderzoek komt naar voren dat organisaties met relatief kleine HR-afdelingen doorgaans minder investeren in het opleiden van medewerkers en een significant hoger ziekteverzuim en personeelsverloop hebben. Binnen de categorie waarbij één HR medewerker 125 medewerkers bedient investeren organisaties 40 procent minder in de ontwikkeling van hun medewerkers en ligt het ziekteverzuim met 4,5 procent ruim boven het gemiddelde.

Verzuimkosten hoog

Door een reductie van één procent verzuim kan een gemiddeld bedrijf al snel een halve ton per jaar aan kosten besparen. Voor een multinational zelfs een miljoen per jaar. “Dit is slechts een zeer beperkte indicator van de invloed van HR,” zegt onderzoeker Hella Sylva van Berenschot, “Diverse onderzoeken tonen aan dat meer aandacht voor personeel leidt tot betere organisatieresultaten.”

Budgetverlaging op het gebied van personeelsbeleid heeft wellicht als oorzaak dat HR-afdelingen onvoldoende in staat zijn om hun toegevoegde waarde financieel inzichtelijk te maken. ”Door de specifieke resultaten van HR beter meetbaar en uitlegbaar te maken voor de eigen organisatie, zal HR niet enkel als kostenpost worden gezien, maar als logische investering,” vult Johan van Dam van Berenschot aan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.