Logo
  • Achtergrond
  • 17 oktober 2016
  • Mariel Hovemann

Werkstress voorkomen: een balans tussen belasting en belastbaarheid

Een hoge werkdruk doet niemand goed. Maar de een gaat hier beter mee om dan de ander. Hoeveel werkstress men ervaart verschilt per persoon. Het gaat hierbij om de balans tussen de belasting die een medewerker ervaart en de belastbaarheid die hij of zij aan kan. Het goede nieuws: aan die balans valt te werken.

Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Maar liefst 13 procent van alle medewerkers heeft burn-outklachten. Maar van de gevolgen heeft 100 procent van werkend Nederland last. Werkstress kost ons namelijk meer dan 1,8 miljard euro per jaar. Dit gigantische bedrag is ruim een derde van alle verzuimkosten. Maar wat veroorzaakt stress en hoe kunnen we het voorkomen? Of beter nog, hoe maak je jouw medewerkers weerbaar tegen stress?
Er zijn veel theorieën en die komen eigenlijk allemaal op hetzelfde neer: Belasting en belastbaarheid moeten goed in balans zijn. Het klinkt simpel maar als je net zoveel energie krijgt als geeft, raak je minder snel gestrest.

Persoonlijkheid en hulpbronnen

Werkstress is dus meer dan het druk hebben op je werk. Het gaat niet alleen maar over de belastende factoren zoals een hoge werkdruk of overvolle agenda’s. Het gaat ook over de belastbaarheidsfactoren waaronder energiebronnen, persoonlijke eigenschappen en persoonlijk herstelvermogen. Zo moet een werkgever voor voldoende energie- en hulpbronnen zorgen. Denk aan genoeg zelfstandigheid en afwisseling, een redelijke beloning en sociale ondersteuning door collega’s. Ook persoonlijke eigenschappen zoals zelfvertrouwen en optimisme kunnen het verschil maken.  Het zelfregulerend vermogen is ook voor iedereen anders. Kan een werknemer het werk in zijn vrije tijd goed loslaten? Of blijft het werk deze persoon achtervolgen? Dit kan ook een lichamelijke kwestie zijn. Neemt iemand thuis een andere houding aan om het fysiek herstel te bevorderen? En sport hij of zij regelmatig? Dan ben je óp je werk namelijk meer ontspannen. Zorgverzekeraar CZ bracht de belasting- en belastbaarheidsfactoren in kaart. En adviseert bedrijven hoe zij hier met de juiste interventies balans in kunnen krijgen.

Meer dan 800 werkstress interventies: hoe maakt u een keuze?

De keuze voor een goede interventie is niet gemakkelijk. Het totale aanbod is erg groot. En de kwaliteit daarvan vaak onbekend. De keuze voor een interventie wordt daarom vaak gemaakt op basis van eigen ervaring, netwerk of door de bedrijfsarts. En dus niet vanuit het inzicht in het totale aanbod, kwaliteit en echte behoefte van de medewerker. Daarom onderzocht CZ de markt van werkstress. Het selecteerde zo’n 70 kwaliteitsaanbieders met ruim 250 interventies (waarvan 30% ook nog eens ‘ evidence based’ ). Met de opgedane kennis adviseert CZ bedrijven bij het maken van de juiste keuze van interventies. Op www.cz.nl/werkstress staat hoe zij dat doet.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met zorgverzekeraar CZ. Kijk voor meer informatie over het aanpakken van werkstress op www.cz.nl/werkstress

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.