Organisatiecultuur onderzocht: minder regels, meer flexibiliteit graag
Wat vinden Nederlanders van hun organisatiecultuur? Die moet flexibeler: meer op verandering en leren gericht. Organisaties zijn behoudend en waarderen procedures, administratie en planning meer dan goed voor ze is, aldus 13.000 respondenten in het onderzoek van OCAI Online.
We moeten slagvaardiger worden - temidden van de corona-pandemie en alle technologische en wereldwijde ontwikkelingen. Wat opvalt is dat leidinggevenden en medewerkers het eens zijn. Waarom veranderen we de cultuur op het werk dan niet?
We zijn toe aan verandering, zo blijkt uit dit onderzoek met de cultuurmeting OCAI. Meer dan 136.000 respondenten (wereldwijd) beoordeelden hun organisatiecultuur via OCAI Online. Daaronder 13.000 Nederlanders, die in alle sectoren werken, in allerlei functies met verschillende opleidingsniveaus en leeftijden.
Deze cultuurmeting is gebaseerd op het Concurrerende Waarden Model van Cameron & Quinn. Er zijn vier cultuurtypen: de ondernemende Creëercultuur ('doe nieuwe dingen'), de mensgerichte Samenwerkcultuur ('doe dingen samen'), de procesmatige Beheerscultuur ('doe dingen correct') en de resultaatgerichte Presteercultuur ('doe dingen snel'). Het cultuurprofiel laat zien hoe Nederland werkt en wat beter kan.
Doe dingen samen én correct
In Nederland zijn de Samenwerk- en Beheerscultuur dominant. Hoe doen we de dingen dus in onze cultuur? We doen het samen én correct: we overleggen, werken samen, kennen collega’s goed - en werken planmatig, volgens procedures, voorzichtig en gedetailleerd.
De gewenste cultuur schuift van risco-mijden naar leren: een toename van Creëercultuur, een afname Beheerscultuur. Maar ook van taak- naar mensgericht: Presteercultuur mag minder ten gunste van meer Samenwerkcultuur.
Huidig en gewenst verschillen 22,3 punten. Anders gezegd: 22% van de Nederlandse organisatiecultuur mag beter.
Doe dingen samen én doe iets nieuws
We willen meer leren, gezonde discussie en innovatie - zonder de samenwerking met collega’s kwijt te raken. We willen af van te veel regels, administratie, micro-management en werkdruk. Mensen willen thuiswerken, verantwoordelijkheid en vertrouwen krijgen. Vertel ze niet hoe ze dingen moeten doen, wat wel en niet mag, en controleer niet te veel. Respondenten neigen naar de Samenwerk- en Creëercultuur. Onderzoek laat zien dat organisatieresultaten ook vaak bevorderd worden door de Samenwerk- en Creëercultuur.
Als leidinggevenden en medewerkers het daarover eens zijn - waarom doen we het dan niet? De behoefte aan zekerheid, planning & control is een belangrijke drijfveer in organisaties. Loslaten is eng! Wat als je wordt afgerekend als er wat fout gaat in al die flexibiliteit? Vinkjes zetten geeft een gevoel van zekerheid: check en doorgaan! Bovendien: anders gaan denken en doen is ongemakkelijk.
Maar het wordt tijd. Dat is duidelijk sinds corona en thuiswerken opeens wél kon en leidinggevenden meer moesten loslaten. Het belangrijkste werk wordt toch gedaan (controle en toestemming of niet), prioriteiten veranderen (planning of niet) en we doen nieuwe dingen (procedure of niet). We zijn met zijn allen aan het improviseren en uitproberen. En wat blijkt? We kunnen en willen het. We gaan samen nieuwe dingen doen. Cultuur doe je namelijk zelf - met je team. Hoe? Lees het boek: Cultuur doe je zelf - Concreet aan de slag met organisatiecultuur.
Cultuur doe je zelf!
Wat kan er beter in je organisatie? Wat de doelen of problemen ook zijn: als je niet wilt dat de organisatiecultuur daarbij hindert - ontwikkel dan een cultuur die helpt! De corona-crisis heeft laten zien hoe veranderlijk onze wereld is. Is jullie cultuur er klaar voor?