Logo
  • Nieuws
  • 1 oktober 2020
  • Bron: Rijksoverheid

Voorwaarden en wijzigingen NOW 3

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een brief met wijzigingen en precieze randvoorwaarden van deze tegemoetkoming in de loonkosten in het nieuwe subsidietijdvak naar de Tweede Kamer gestuurd.

Beeld Voorwaarden en wijzigingen NOW 3

Een van de voorwaarden is een inspanningsplicht voor de werkgever om mensen die hun baan gaan verliezen naar nieuw werk te begeleiden. Doet een werkgever dat niet dan volgt een boete 5 procent op de NOW-uitkering.

Vergoeding geleidelijk naar beneden

De NOW 3 duurt negen maanden en is opgedeeld in drie keer drie maanden die ondernemers afzonderlijk kunnen aanvragen. In deze periode van negen maanden gaat het vergoedingspercentage per tijdvak geleidelijk naar beneden. Tot maximaal 60 procent. Hiermee wil het kabinet ondernemers de tijd en ruimte geven om waar het kan te overbruggen en waar het nodig is zich te kunnen aanpassen aan de nieuwe economische werkelijkheid.

Bezuinigen loonkosten

Nu de crisis voortduurt, betekent dit ook dat sommige ondernemers moeten bezuinigen op de loonkosten. Bijvoorbeeld door medewerkers die met pensioen gaan niet meer te vervangen, door met het personeel, de ondernemingsraad of de vakbond afspraken te maken over een loonoffer of door medewerkers te ontslaan. De NOW 3 biedt daarom steeds per periode in kleine stapjes ruimte voor een dalende loonsom zonder dat dit leidt tot een korting op de subsidie.

Ontslag

Eerdere voorwaarden uit NOW 1 en NOW 2 rond bedrijfseconomisch ontslag vervallen. Als de loonsom meer daalt dan het vrijgestelde percentage dan krijgt een ondernemer over dat deel geen subsidie. Bedrijfseconomische ontslagen worden daarin meegerekend.

Omscholingsplicht

PvdA-leider Lodewijk Asscher vroeg het kabinet om werknemers een baangarantie te geven als zij hun baan verliezen bij een bedrijf dat staatssteun ontvangt. Die garantie wilde het kabinet niet geven. Wel is een inspanningsplicht voor werkgevers om mensen die hun baan verliezen naar nieuw werkt te begeleiden opgenomen. Dit houdt in dat een werkgever bij ontslag contact moet opnemen met het UWV om afspraken te maken voor begeleiding naar nieuw werk. Dit omdat de werkgever bekend is met de talenten en mogelijkheden van een werknemer. Doet de werkgever dit niet, dan volgt een boete van 5 procent.

Omzetverlies

De drempel om voor loonkostensubsidie in aanmerking te komen wordt verhoogd.

  • Tot en met december: omzetverlies minimaal 20 procent
  • Januari tot en met juni: minimaal 30 procent

Verbod op bonussen

Het verbod op bonussen, dividenduitkering en het inkopen van eigen aandelen blijft bestaan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.