Logo
  • Nieuws
  • 23 september 2015
  • Lianne Bouman
  • Bron: Rijksoverheid

Regelwijzigingen bijzondere beloningen per 2016

Het kabinet stelt per 2016 twee wijzigingen met betrekking tot bijzondere beloningen voor. De voordeelregel verdwijnt en de inkomensafhankelijke opbouw van de arbeidskorting wordt in de tabel bijzondere beloningen verwerkt.

Met de wijzigingen wil het kabinet de aansluiting tussen de loonbelasting en inkomstenbelasting verbeteren. Die is nu nog gebrekkig, waardoor werknemers vaak bij hun aangifte inkomstenbelasting moeten bijbetalen.

Voordeelregel verdwijnt

Iedereen betaalt loonheffing over bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld, gratificaties en eindejaarsuitkeringen volgens de tabel bijzondere beloning. Volgens de voordeelregel ( ook wel bekend als uitzonderingsregel) mag een werkgever een bijzondere beloning bijtellen bij het tijdvakloon, als dit niet tot een hogere loonheffing leidt dan toepassing van de tabel bijzondere beloningen.

In het Belastingplan 2016 wordt voorgesteld om deze voordeelregel helemaal af te schaffen, omdat er door het toepassen van de voordeelregel vaak te weinig belasting wordt geheven. Dit betekent dat de werkgever vanaf 2016 bij elke bijzondere beloning verplicht is de tabel bijzondere beloningen te gebruiken.

Inkomensafhankelijke opbouw arbeidskorting

Sinds 1 januari 2015 is de inkomensafhankelijk afbouw van de arbeidskorting verwerkt in de tabel bijzondere beloningen. Vanaf volgend jaar wordt ook de inkomensafhankelijke opbouw van de arbeidskorting in de tabel bijzondere beloningen verwerkt. Dit heeft positieve gevolgen voor werknemers met een inkomen tot circa 20.000 euro. Veel werknemers kunnen nu het deel van de arbeidskorting dat wordt toegekend aan bijzondere beloningen niet direct in de loonbelasting realiseren, maar kunnen dat alleen via de inkomstenbelasting. Door de tabel bijzondere beloningen aan te passen, daalt het aantal werknemers (met gedurende het jaar één werkgever en een inkomen tot 20.000 euro) met een te hoge loonheffing van ongeveer 1,1 miljoen naar ongeveer 230.000 werknemers.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.