Logo
  • Nieuws
  • 26 augustus 2015
  • Jesper van Wijk
  • Bron: De Volkskrant

Grote loonkloof bij Amerikaanse bedrijven

De kloof tussen het salaris van bazen en werknemers is vooral groot in Amerika. Uit onderzoek blijkt dat David Zaslav van mediabedrijf Discovery Communications de kroon spant, omdat hij 1.951 keer zoveel als zijn werknemers verdient. Dit meldt de Volkskrant naar aanleiding van een onderzoek van de Amerikaanse banensite Glassdoor.

Na de kredietcrisis is er in de VS flink gedebatteerd over wat de meest acceptabele beloning is voor bestuurders. Na vijf jaar discussiëren heeft de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC besloten dat bedrijven vanaf 2017 over hun loonkloof moeten rapporteren in hun jaarverslag.

Soepeler regels in Nederland

In Nederland zijn er geen strenge regels voor bedrijven om hun loonkloof te openbaren. Nederlandse bedrijven hoeven alleen intern te discussiëren over een acceptabele loonkloof. In Nederland is de loonkloof veel lager dan in de VS. Zo is de grootste uitschieter in Nederland van Paul Polman, CEO van Unilever, met een salaris van 9,5 miljoen euro dat ongeveer 273 keer  meer is dan wat zijn werknemers verdienen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.