Logo
  • Nieuws
  • 16 april 2015
  • Lianna Bouman

Eigenaren loonaangifteketen werken aan verdere duurzaamheid informatievoorziening

De komende jaren zal de duurzaamheid van de loonaangifteketen verder worden verstevigd naar een robuustere loonaangifteketen. In de loonaangifteketen worden gegevens één keer opgevraagd en aan verschillende afnemers beschikbaar gesteld.

Informatieketen

De loonaangifteketen is een van de grootste informatieketens van de overheid. De eigenaren van de loonaangifteketen zijn het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Belastingdienst en UWV. Zij werken samen aan de heffing van belasting en premies en het verzamelen, verwerken en verstrekken van gegevens rond de arbeidsverhouding van werknemers, uitkeringsgerechtigden en pensioenontvangers. In haar jaarverslag, op 8 april j.l. gepubliceerd, gaat UWV daar op in.

Verlaging administratieve lasten

Doelstelling van de loonaangifteketen is het verlagen van de administratieve lasten voor inhoudingsplichtigen en het verminderen van de uitvoeringskosten voor afnemers van gegevens. De gegevens die de keten voortbrengt, worden onder meer gebruikt om het burgers gemakkelijker te maken aan verplichtingen te voldoen en rechten te claimen.

Er zal gewerkt worden aan de broodnodige vereenvoudiging op fiscaal en sociaalverzekeringstechnisch terrein, ook en vooral in samenwerking tussen de eigenaren van de loonaangifteketen onderling en met inhoudingsplichtigen, softwareleveranciers, salarisadministraties en fiscale dienstverleners. UWV en de Belastingdienst richten hun volle aandacht op het verbinden van die verschillende partijen, zodat er een betere informatievoorziening op gang komt.

Al genomen stappen

De eerste aanzetten tot een robuustere loonaangifteketen zijn inmiddels gezet:
• Er is een werkgroep ingericht met vertegenwoordigers van vakorganisaties van salarisadministrateurs, Belastingdienst en UWV. De werkgroep inventariseert de informatiebehoefte van salarisadministrateurs en faciliteert hen hierin.
• In 2014 is ook het overleg met de afnemers in het Afnemersoverleg geïntensiveerd. Dit heeft geleid tot een inventarisatie van gebruikerswensen, die begin 2015 is aangeboden aan het Kernteam.
• Om alle betrokken partijen beter te informeren, is in 2014 de website loonaangifteketen.nl gelanceerd. Deze geeft heldere informatie over de werking van de loonaangifteketen, en de omvang en het belang ervan.
• Via een speciale LinkedIn-groep kunnen geïnteresseerden van gedachten wisselen over de loonaangifteketen, en over ketensamenwerking en gegevensmanagement bij de overheid in het algemeen.

Feiten&cijfers

Ongeveer 140 euro belasting- en premieopbrengsten, meer dan 60 procent van alle ontvangsten van de Belastingdienst, komt binnen via de loonaangiften die werkgevers, uitkeringsinstanties en pensioenverstrekkers indienen. UWV verstrekt op basis van de loonaangiftegegevens maandelijks tussen de 1,2 en 1,5 miljoen uitkeringen in het kader van de WW en arbeids(on)geschiktheidswetten. Jaarlijks vinden meer dan 20 miljard gegevens hun weg naar een grote groep afnemers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.