Overheid prikkelt thuiswerken: dit zijn de regels
Werknemers willen graag thuis- en telewerken om hun baan met de zorg voor het gezin beter te kunnen combineren. Maar niet alle werkgevers zijn happig op thuiswerkers. Zo blijkt uit onderzoek van Intomart in opdracht van minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin. Een onderzoek van Citrix Systems is hoopgevender: thuis- en telewerken wint aan populariteit en niet alleen onder werknemers.
Volgens Rouvoet is een cultuuromslag nodig om werk en privé beter op elkaar af te kunnen stemmen. De overheid kan naar zijn mening meer vormen van kinderopvang op school mogelijk maken. Ook vindt hij dat verlofregelingen beter op de wensen van de werknemer moeten worden afgestemd. Rouvoet gaat daarover met collega minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in conclaaf.
ICT-bedrijf Citrix Systems claimt op basis van eigen marktonderzoek dat maar liefst 84 procent van de organisaties thuiswerken mogelijk maakt via de ICT-infrastructuur. In 2008 zou dat nog 69 procent geweest zijn. Negen van de tien organisaties overwegen de mogelijkheden voor thuis of mobiel werken in hun IT-aankoopbeslissingen.
Overheid prikkelt thuiswerken
Sinds 1 januari 2009 is het minimale aantal reisdagen naar de vaste arbeidsplaats verminderd van 70 procent (dus 150 werkdagen) naar 60 procent (128 werkdagen). Dit aantal reisdagen is vereiste om een vaste kilometervergoeding woon-werk op kalenderjaarbasis vrij te kunnen vergoeden. Door deze aanpassing kunnen werknemers tot twee dagen per week thuiswerken met behoud van de vrije reiskostenvergoeding. Deze maatregel is bedoeld als financiële prikkel om meer thuis te gaan werken. Als een vaste reiskostenvergoeding is betaald en later blijkt dat de vereiste 150 dagen niet zijn gehaald, dan moet het teveel uitbetaalde worden terugbetaald of moet over het bedrag alsnog loonheffing worden afgedragen.
Tip I
Voor werknemers die veel tijd kwijt zijn met woon-werkverkeer, kan (gedeeltelijk) thuiswerken een uitkomst zijn. Vaak is er dan sprake van telewerk, omdat de werknemer thuis inlogt op het computernetwerk van de werkgever.
Thuiswerkplek
Een werkgever mag de inrichting van de thuiswerkruimte van een werknemer tot maximaal
1.815 euro per vijf kalenderjaren vrij vergoeden of verstrekken.
De regeling bevat wel een aantal voorwaarden:
- De overeenkomst tot telewerken moet schriftelijk in een reglement zijn vastgelegd;
- De werknemer moet minstens één dag per week tijdens de gebruikelijke werktijd thuis werken;
- De werknemer moet in zijn werkruimte beschikken over apparatuur als telefoon, computer met modem en/of fax, waarmee hij kan communiceren met collega's op kantoor en ook thuis aan het werk kan;
- De inrichting moet voldoen aan de Arbo-wetgeving.
Tip II
Het is raadzaam telewerken geleidelijk in te voeren. Dit kan dure missers voorkomen. Het is belangrijk om te onthouden dat niemand gedwongen mag worden te telewerken, het is vrijwillig voor zowel werkgever als werknemer. Evalueer het traject na ongeveer een half jaar. Bepaal dan onder meer of de vooraf gestelde doelen zijn bereikt, of de kosten niet uit de hand lopen en de ICT up to date is.
Tip III
Het is belangrijk dat de werkgever met zijn thuiswerkende werknemer goede afspraken maakt over de inrichting van de thuiswerkplek, want de werkgever is daar verantwoordelijk voor. Als een thuiswerkplek niet goed op orde is dan is de werkgever aansprakelijk voor de schade die een werknemer lijdt. Dit staat in de Arbeidsomstandighedenwet.
Tip IV
U kunt discussie over de kosten van bijvoorbeeld telefonie of de inrichting van een werkplek voorkomen door dit soort zaken vast te leggen in een telewerkovereenkomst.