Mogelijk lagere uitkering door nieuwe rekenmethode UWV
Vanwege een nieuwe rekenmethode van uitkeringsinstantie UWV lopen werknemers lopen het risico een lagere uitkering te krijgen als ze na een jaar ziek of werkloos worden. Dit kan voorkomen worden door vergoedingen voor overwerk en de eindejaarsuitkering voortaan per maand te laten uitbetalen. Volgens een artikel in de Volkskrant kan dit voor werknemers maandelijks 100 euro netto of meer schelen.
Tot 1 juni 2013 werd al het opgebouwde loon meegeteld; nu moeten extra’s als overwerk, ploegentoeslag en de eindejaarsuitkering ook daadwerkelijk zijn uitbetaald. Vooral voor flexwerkers kan deze rekenmethode nadelig uitpakken, doordat zij niet het hele jaar door werken of omdat december net niet wordt meegerekend.
Het UWV kan sinds vorig jaar zomer de gegevens van de zieke of werkloze opvragen bij de Belastingdienst, waardoor de berekening van het dagloon gemakkelijk is geworden. Voorheen werden de gegevens opgevraagd bij de zieke of werkloze zelf.
Geen grote verschillen
Volgens het UWV zullen er geen grote verschillen zijn, maar geeft wel toe dat berekeningen soms ongunstig kunnen uitpakken. “Maar soms ook gunstiger, zoals het geval lijkt voor uitzendkrachten.” Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt uit de gegevens tot nu geen trendbreuk in de gemiddelde hoogte van de daglonen. “Maar we houden een vinger aan de pols”, zegt de woordvoerster.
Seminar: Bezwaar tegen een UWV besluit
Een medewerker die verzuimt kost handenvol geld. Door adequaat in te grijpen kunt u de kosten beperken. In situaties waar ingrijpen toch niet goed mogelijk is gebleken, kunt u geconfronteerd worden met nog hogere kosten. Het UWV kan u een loondoorbetalingsverplichting opleggen, of kent uw beperkte werknemer geen IVA-uitkering toe, maar een WGA-uitkering. Hoe toetst u de door u ingeschakelde deskundigen? Wat doet u als u het niet eens bent met het UWV en het oordeel? Meer informatie...