Meer meldingen grensoverschrijdend gedrag – Zo verloopt het na een melding
Vertrouwenspersonen krijgen steeds meer meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Maar wat houdt grensoverschrijdend gedrag precies in en hoe verloopt het na een melding?
Van de 173 leden van de LVV die meewerkten geeft 89 procent aan dat er afgelopen jaar meer bewustzijn is gekomen op de werkvloer. De meeste vertrouwenspersonen geven aan dat er vaker over grensoverschrijdend gedrag is gesproken en dat mensen eerder worden aangesproken op ongewenst gedrag.
Meldingen vooral over leidinggevenden
Ruim de helft van de ondervraagde vertrouwenspersonen (58%) geeft aan dat het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag is toegenomen, soms zelfs is verdubbeld. Bijna driekwart van de meldingen leidde tot een klacht, aangifte of andere actie. De meeste klachten (69%) kwamen van medewerkers en gingen vooral over leidinggevenden (44%). In iets meer dan de helft van de gemelde incidenten ging het om intimidatie (56%), in 11% om seksuele intimidatie.
Zoektocht naar wat wel en niet kan
Ook geven enkele vertrouwenspersonen aan dat er minder gezoend en geknuffeld wordt tijdens verjaardagen en kerst- en nieuwjaarsborrels en dat mensen geen foute grappen meer durven te maken. Vertrouwenspersonen spreken over een zoektocht naar wat nog wel en niet kan.
Grensoverschrijdend gedrag ook juridisch niet vastomlijnd
Het begrip 'grensoverschrijdend gedrag' - letterlijk: dat iemand over de grenzen van een ander gaat – is ook juridisch gezien niet vastomlijnd zo zet advocaat arbeidsrecht Petra Willems hier uiteen.
Hoe verloopt het na een melding?
Ook jurist arbeidsrecht Laura Vermeulen ziet dat het onderwerp bij veel werkgevers hoog op de agenda staat. In verschillende sectoren, binnen grote en kleine bedrijven en ook op allerlei niveaus. In haar praktijk ziet ze dat het vaak gaat om een anonieme melding over grensoverschrijdend gedrag. Volgens Vermeulen reageren veel werkgevers hier heel snel op omdat ze bijvoorbeeld bang voor reputatieschade. De jurist arbeidsrecht gaat hier verder in op het verloop na een melding.