Aandeel vrouwen in topfuncties te laag ondanks streefcijfer
Sinds de invoering van een wettelijk streefcijfer in het kader van de Wet bestuur en toezicht (WBT) is het aandeel vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen toegenomen. Het streefcijfer van ten minste 30 procent m/v wordt echter op dit moment nog lang niet gehaald.
De Commissie Monitoring Talent naar de top voerde een grootschalig onderzoek uit onder ruim 800 vennootschappen die vallen onder de WBT. Deze bedrijvenmonitor laat zien dat opvallend veel bedrijven er relatief weinig aan gedaan hebben om het streefcijfer te halen. Dit komt onder meer doordat er nog enkele onduidelijkheden zijn rondom het streefcijfer.
Bedrijven snappen de wet niet goed of denken dat zij niet hoeven te voldoen aan de evenwichtige verhouding, bijvoorbeeld omdat hun bedrijf te weinig werknemers heeft. Ongeveer 60 procent van deze bedrijven legt geen verantwoording af waarom zij het percentage niet hebben gehaald.
Alsnog veel bedrijven onder de maat
Het percentage vrouwen in de raden van bestuur is sinds de invoering van de Wet bestuur en toezicht toegenomen met 1,5 tot 8,9 procent. Het aandeel vrouwelijke commissarissen groeide sindsdien met 1,4 tot 11,2 procent. De stijging van het aandeel vrouwelijke bestuurders en commissarissen geldt slechts voor minder dan 10 procent van de bedrijven.
Een klein deel benut benoeming
Bij ruim een kwart van de besturen en 43 procent van de raden van commissarissen werden vorig jaar één of meer personen benoemd of herbenoemd. Slechts een vijfde van hen heeft de nieuwe benoemingen ‘benut’ om het percentage vrouwen te vergroten.
Transparantie
Volgens de Commissie Monitoring moet de benoeming van vrouwelijke bestuurders en commissarissen transparanter worden. Ook beveelt de commissie werkgeversorganisaties aan bij te dragen aan het hoger op de agenda plaatsen van het onderwerp. Daarnaast zal er meer informatie worden vrijgegeven om de wet te verduidelijken. “We kunnen echter niet met deze cijfers in Brussel aankomen,” aldus Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.