Logo
  • Nieuws
  • 1 oktober 2015
  • Jesper van Wijk
  • Bron: Nu.nl

PvdA wil zes maanden betaald babyverlof

De PvdA wil dat ouders na de geboorte van hun kind zes maanden betaald verlof krijgen om voor hun pasgeboren kind te kunnen zorgen. Vaders zouden minstens twee maanden van dit verlof moeten krijgen. Het plan is bedoeld voor de langere termijn. Dat meldt Nu.nl.

PvdA-Kamerlid Keklik Yücil heeft dit plan woensdag voorgesteld in een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.


Goede eerste stap

Op Prinsjesdag stelde Asscher al voor om het vaderverlof te verlengen van twee naar vijf dagen. Yücel vindt dat Asscher een goede eerste stap heeft gezet met het voorstel, maar voor de lange termijn is het onvoldoende. De zes maanden komen wat haar betreft bovenop de vijf dagen vaderverlof en ook bovenop de in totaal zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof die de moeder heeft.


Yücel stelt voor de zes maanden betaald in stappen in te voeren. De kosten van het betaalde verlof moeten verdeeld worden over de werkgever, de overheid en de ouder zelf. Die levert dan bijvoorbeeld gedurende het verlof een derde van zijn salaris in.
Tweede Kamerleden toonden zich in het debat geirriteerd over het PvdA-voorstel zo meldt de NOS. De VVD noemt het plan een lege huls. Andere partijen vinden het een losse flodder.  
Volgens VVD-Kamerlid Van Ark heeft Yücel niet goed nagedacht over hoe haar plan concreet geregeld en betaald moet worden.


De VVD vindt dat babyverlof iets is dat partners samen moeten regelen en niet de overheid.
SP-Kamerlid Siderius verweet de PvdA "mooie woorden". D66-Kamerlid Van Weyenberg moest denken "aan een model dat aan het eind van een schoonheidswedstrijd zegt dat ze wereldvrede wil. Als ik dan vraag hoe ze dat wil bereiken heeft ze geen concreet plan en verwijt ze mij dat ik geen wereldvrede wil".


GroenLinks-Kamerlid Voortman, die aan een initiatiefwet werkt, verweet haar PvdA-collega dat zij niet samen wil werken.


De PvdA vindt het te vroeg voor een wetsvoorstel en wil een advies van de SER afwachten. Dat advies wordt in februari verwacht aldus de NOS.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.