Logo
  • Nieuws
  • 13 november 2014
  • Lianne Bouman

Fiscale eindejaarstips 2014

Bent u klaar voor 2015? Kunt u nog maatregelen treffen die u op HR-gebied in 2015 fiscaal voordeel opleveren? De klok tikt genadeloos verder. De tijd is nu rijp om in actie te komen. In een serie artikelen wijzen wij u op zaken waarmee u uw voordeel kunt doen.

Beeld Fiscale eindejaarstips 2014

Pensioenwijzigingen

Bereid u voor op de pensioenwijzigingen per 1 januari 2015. Het kan zijn dat u uw bestaande pensioenregeling moet aanpassen en/of eventueel compensatiemaatregelen moet treffen. Er mag vanaf volgend jaar over salaris boven 100.000 euro niet meer fiscaal gefaciliteerd pensioen worden opgebouwd. Dit maximale pensioengevend salaris wordt jaarlijks geïndexeerd.

Tip

Informeer uw werknemers dat zij de mogelijkheid hebben vrijwillig te sparen uit het nettosalaris boven de € 100.000. De in te leggen premies moet u onttrekken uit het nettosalaris en zijn dus niet aftrekbaar. Het gespaarde saldo is niet belast in box 3, maar mag alleen in de vorm van een lijfrente (periodieke uitkeringen) worden opgenomen.

Werkkostenregeling

Vanaf 1 januari 2015 bent u verplicht de werkkostenregeling (WKR) toe te passen. Stel de
overstap van het oude systeem vergoedingen en verstrekkingen naar de WKR niet langer uit. Het kost tijd de fiscale gevolgen van de WKR in kaart te brengen en dat geldt eveneens voor de arbeidsrechtelijke impact die de WKR heeft.

Let op

Verdiep u in de arbeidsvoorwaarden. Zijn er huidige vergoedingen en verstrekkingen die u verplicht bent aan uw werknemers netto te blijven betalen? Als u deze toets doorstaat mag u de arbeidsvoorwaarde wijzigen indien in de arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen. Bij ontbreken van een dergelijk beding geldt de volgende toets; ‘Een werknemer behoort in het algemeen positief in te gaan op redelijke voorstellen van de werkgever, verband houdende met gewijzigde omstandigheden op het werk. De werknemer mag deze voorstellen alleen afwijzen wanneer de aanvaarding ervan redelijkerwijs niet van hem kan worden gevergd.

Tip

Schrijf u in voor de Cursus werkkostenregeling 2015: uitstellen kan niet meer!. U maakt zich dan uw kennis over de WKR snel eigen.

Afdrachtvermindering S&O/RDA

Wilt u in januari 2015 starten met speur- en ontwikkelingswerk (S&O) en uw loonkosten verlagen? Dien dan uiterlijk 30 november 2014 uw aanvraag in bij RVOnl.

Let op

Hou er rekening mee dat er minstens één volledige kalendermaand moet liggen tussen uw aanvraag en de start van de S&O-werkzaamheden. Bijvoorbeeld: een aanvraag die in december 2014 bij RVOnl binnenkomt kan alleen gelden voor S&O-werkzaamheden die starten vanaf 1 februari 2015.

Tip

U kunt uw aanvraag voor de regeling Research en Development Aftrek (RDA) gelijktijdig met uw aanvraag S&O indienen. De RDA levert een extra aftrekpost op voor andere kosten en uitgaven voor het project. Bijvoorbeeld voor prototypes of onderzoeksapparatuur.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.