Logo
  • Nieuws
  • 21 september 2015
  • Lianne Bouman
  • Bron: Rijksoverheid

Dagloonbesluit ondergaat op drie punten wijzigingen

Op 1 juli dit jaar is het Dagloonbesluit ingevoerd. Dit besluit geeft regels voor het berekenen van het dagloon en is hiermee bepalend voor de hoogte van de WW-uitkering. Het blijkt echter dat de recente wijzigingen van het Dagloonbesluit op de WW-uitkering van velen een negatieve invloed heeft door de invoering van de Wet werk en zekerheid.

FNV kaartte dit al aan bij SZW. Ook de Tweede Kamer heeft vragen gesteld, die nu door minister Asscher zijn beantwoord.

Er spelen met betrekking tot de Wet werk en zekerheid (Wwz) in combinatie met het Dagloonbesluit drie punten, die de minister wil repareren:

  1. De herleving van oude WW-rechten.
  2. De WW-dagloonbepaling voor werknemers die langdurig ziek zijn geweest.
  3. De dagloonbepaling voor starters en herintreders.

Oplossingen ad 1 en 2

Uitvoeringsinstituut werkgeversverzekeringen (UWV) gaat de nadelige gevolgen van de herleving van oude WW-rechten en de eventuele omzetting naar nieuwe ww-rechten oplossen. Voor de WW-dagloonbepaling voor werknemers die langdurig ziek waren bereidt Asscher een wijziging van het Dagloonbesluit voor, waardoor een te laag uitvallende berekening wordt voorkomen.

Oplossing ad 3

Minister Asscher wil met de sociale partners en UWV tot een oplossing komen waar het de dagloonbepaling voor starters en herintreders betreft. Hier gaat het om een eerder door Asscher niet opgenomen startersbepaling in het Dagloonbesluit, dat een nadelig effect heeft op 2 tot 3 procent van de WW-uitkeringen.

Nota bene

Eerder kondigde de minister aan het Dagloonbesluit niet te willen repareren (zie ons eerder bericht Asscher voert geen reparatie Dagloonbesluit uit).

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.