Logo
  • Nieuws
  • 4 augustus 2015
  • Joyce Guldemond

Welke rol spelen flexibele medewerkers in de OR?

Ondernemingsraden worden in de regel bevolkt door medewerkers die al geruime tijd werkzaam zijn voor de organisatie. Houden zij wel voldoende rekening met de specifieke wensen en problemen van flexibele medewerkers?

Beeld Welke rol spelen flexibele medewerkers in de OR?

Hoewel steeds meer mensen flexibel werken, is dit nog altijd niet de meerderheid. “Maar het gaat natuurlijk wel die kant op,” aldus Jan Poortman, organisatieadviseur op het gebied van medezeggenschap. “Het is van belang te weten dat de wet op de ondernemingsraden  maar mondjesmaat rekening houdt met mensen die flexibel werken. De wet gaat uit van een langere periode dat er al bij het bedrijf gewerkt moet zijn. Daar kunnen de meeste mensen die bijvoorbeeld uitzendwerk verrichten niet aan voldoen.

Wat Poortman betreft moet dit veranderen. “En in ieder geval dat je als ondernemingsraad en management samen nadenkt over de vraag hoe je die mensen erbij betrekt. Dan kom je op een soort van schillenmodel waarbij je zegt: er is een vaste kern, dat is de OR, en rond bepaalde problemen betrekken we daar andere mensen bij. Dat kunnen ook mensen zijn die heel flexibel bij de onderneming werken, en vanuit die flexibiliteit kunnen meedenken over dit probleem.”

Mensen erbij betrekken

Flexibele medewerkers hebben in sommige gevallen met andere problemen te maken dan de vaste medewerkers. “Dat betekent ook dat je mensen om die redenen er wel bij moet zien te betrekken,” vindt Poortman, “zodat je daar op zijn minst een beeld van krijgt” Of je ook mensen die heel flexibel werken voor korte tijd in de OR moet laten plaatsnemen, daar kan je over stoeien, maar het betekent in ieder geval dat je ze er zo dicht mogelijk bij moet betrekken, zodat die manier van werken ook meegenomen wordt in de besluitvorming.”

Hier is echter nauwelijks iets over vastgelegd in de wet. “Dan praat je echt over mensen die al heel lang bij de onderneming werken. Flexibel werken heeft natuurlijk veel vormen, want er zijn uiteraard ook mensen die flexibel werken in de vorm van bijvoorbeeld alleen maar op dinsdag en op donderdag, en dat zijn mensen die wel mee kunnen doen in de verkiezingen voor de OR.”

Hoewel er een aantal jaren geleden een poging gedaan is om te komen tot nieuwe wetgeving voor ondernemingsraden, namelijk de Wet medezeggenschap werknemers, is die uiteindelijk nooit tot stand gekomen. In deze wet werd wel in grotere mate rekening gehouden met flexibiliteit.

Medezeggenschap en de rol van HRM

Omgaan met de ondernemingsraad en alternatieve modellen vanuit HR-perspectief

Binnen veel organisaties speelt de ondernemingsraad een cruciale rol. Regelmatig leiden vragen over de werkwijze, betrokkenheid, instelling en kosten onnodig tot wrijving tussen HRM, directie en bestuurders en de ondernemingsraad. Hoe gaat HRM daar mee om? Op welke wijze kan HRM proberen een werkbare modus met een OR te krijgen? En zijn er ook alternatieve modellen van medezeggenschap denkbaar? Jan Poortman gaat hierover met u aan de slag. Meer informatie en inschrijven

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.