Logo
  • Nieuws
  • 13 september 2013
  • Lianne Bouman

Registratie Niet Ingezetenen (RNI): nieuw centraal registratiepunt

In de toekomst vormen de Registratie Niet Ingezetenen (RNI) en de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) de Basisregistratie Personen (BrP). Het programmabureau RNI houdt zich in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties bezig met het voorbereiden en realiseren van de RNI.

Een van de doelen van de RNI is het tegengaan van identiteitsfraude.

Niet-ingezeten

Niet-ingezetenen zijn personen die een relatie hebben met Nederlandse overheidsinstellingen, maar niet in aanmerking komen voor inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens. Doel van de RNI is de registratie van personen die niet in Nederland wonen, maar die wel een relatie hebben met meerdere Nederlandse overheidsinstellingen.

Nu houden overheidsinstellingen elk hun eigen registratie bij van niet-ingezetenen met wie zij te maken hebben. In de RNI zullen alle gegevens centraal en op dezelfde wijze worden vastgelegd.

Wanneer opname in RNI?

• Iemand kan zich als niet-ingezetene inschrijven bij een RNI-loket. Nadat is vastgesteld dat de persoon niet voor inschrijving als ingezetene in de GBA in aanmerking komt, zal de persoon in de RNI worden opgenomen.
• Een overheidsorganisatie als de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die met een persoon een relatie onderhoudt, kan deze persoon in de RNI laten inschrijven.
• Wanneer iemand emigreert verandert zijn inschrijving als ingezetene in een inschrijving als niet-ingezetene.
• Bij de introductie van de RNI komen personen die geregistreerd staan bij de Belastingdienst en die een sociaal-fiscaalnummer hebben, als niet-ingezetene in de RNI.

Voorbeelden

• Luca Tomasella werkte ruim 40 jaar in Nederland. Na zijn pensionering keerde hij terug naar zijn geboorteland Italië. Daar geniet hij van een door de Sociale Verzekeringsbank(SVB) uitbetaalde AOW-uitkering. Tomasella zal in de RNI worden opgenomen.
• Ook Nederlander Jan Jansen wordt straks in de RNI opgenomen. Hij geniet namelijk van zijn pensioen in Portugal.
• Duitser Lucas Papke woont in Duitsland, maar werkt in Nederland. Hij zal in de RNI worden opgenomen.

Ingezeten

Iemand die voor een periode van vier maanden of langer in Nederland woont, is een ingezetene. Elke ingezetene staat ingeschreven in de GBA.

Basisregistratie Personen (BrP)

In de toekomst bevat de BrP alle persoonsgegevens van zowel ingezetenen als niet-ingezetenen. Van niet-ingezetenen worden minder gegevens bijgehouden. Er komen 18 loketgemeenten voor de RNI. Hiervan zijn er 16 dezelfde gemeenten als waar nu de Belastingdienst sofinummers toekent aan niet-ingezetenen, aangevuld met 2 extra gemeenten.

Reactie AWVN

De fysieke meldplicht bij het RNI uitgiftepunt is een probleem voor tijdelijk in Nederland actief personeel, zoals bijvoorbeeld in de uitzendsector. Tot nu toe konden gecertificeerde uitzendbureaus onder voorwaarden schriftelijk een BSN- of sofinummer aanvragen. De fysieke meldplicht leidt tot kostenverhoging en lange rijen bij het RNI uitgiftepunt. AWVN vindt dat niet efficiënt en dat het geen meerwaarde biedt in de strijd tegen identiteitsfraude.

Meer informatie vindt u op de site van het programma RNI.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.