Logo
  • Nieuws
  • 7 april 2011
  • Miranda Panse

Gepensioneerden weer aan het werk met 0-0 aanstelling?

De uitstroom van de babyboomers, de instroom van nieuwe generaties, langer doorwerken. Er gaat de komende jaren veel veranderen op de werkvloer. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en tevens openingsspreker op de komende HRpraktijk Dag, geeft zijn visie op de ontwikkelingen.

Beeld Gepensioneerden weer aan het werk met 0-0 aanstelling?

Werknemers langer laten werken, meer uren laten maken in deeltijd en zelfs een terugkeer op de arbeidsmarkt zijn vooralsnog de enige oplossingen voor de aanstaande arbeidsmarktkrapte volgens Schnabel. “Werknemers werken gemiddeld al langer door dan zo’n tien jaar terug het geval was, een verschuiving van 58 naar 62 jaar als leeftijd waarop men stopt met werken. In het onderwijs zie je ook al dat ‘afgezwaaide’ docenten weer worden teruggevraagd.”

 

Tegelijkertijd worden de mogelijkheden beperkt door achterlopende regelgeving, aldus de SCP-directeur. “Arbeidsovereenkomsten stoppen nog steeds wettelijk op je 65ste, of werknemers en werkgevers dat nu willen of niet. Daar ligt nog een flinke taak voor de overheid om langer doorwerken eenvoudiger te maken voor de betrokkenen. Maar dat gaat wel gebeuren.”

0-0 aanstelling

Een relatief nieuw fenomeen dat Schnabel in dit verband ziet opkomen is de zogenoemde 0-0 aanstelling. “Gepensioneerden kunnen met zo’n contract – veelal in deeltijd – blijven werken, zonder dat hier een vergoeding tegenover staat. Een vorm van vrijwilligerswerk dus. Op de universiteiten zijn hiervan al veel voorbeelden te vinden. Overigens moeten we oppassen dat dit weer niet gaat concurreren met betaalde banen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.