Eerste Kamer akkoord wijzigingen Wet op de Ondernemingsraden (WOR)
Zonder stemming is nu ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met de voorgestelde wijziging van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) over onder meer de financiering van de scholing voor ondernemingsraden en de handtekeningplicht voor niet-vakbondsleden bij kandidaatstelling voor de ondernemingsraad.
In februari dit jaar werd het voorstel tot wijziging van de WOR aangenomen door de Tweede Kamer. Er werd toen door D66 een amendement ingediend, waarin staat dat de verplichting voor niet-vakbondsleden om handtekeningen te verzamelen bij OR-verkiezingen wordt afgeschaft.
De Tweede Kamer nam het voorstel van D66 aan. De vakbonden, de Stichting van de Arbeid en minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn hier geen supporter van. Daarom heeft de minister de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) van de Sociaal-Economische Raad (SER) schriftelijk gevraagd dit najaar met een voorstel voor een passende regeling te komen.
Scholing
De financiering van de OR-scholing (artikel 22 WOR) verandert. De subsidie van GBIO (Gemeenschappelijk Begeleidingsinstituut Ondernemingsraden), betaalt uit de heffing die ondernemers betalen aan de belastingdienst vervalt. Om te voorkomen dat er voor een goedkope training wordt gekozen, is nu in de WOR vastgelegd dat:
- de OR recht heeft op scholing van voldoende kwaliteit; en
- dat de werkgever de kosten van die scholing moet betalen.
Om te bepalen wat scholing van voldoende kwaliteit is, is vorig jaar najaar de Stichting Certificatie Opleiding Ondernemingsraden (SCOOR) opgericht. SCOOR bewaakt de kwaliteit van de OR-scholing door aanbieders van OR-scholing te certificeren.
Voor 2013 heeft de SER de volgende richtbedragen vastgesteld:
- Maatwerkcursus: 1.094 euro netto per dagdeel voor de hele OR (inclusief voorbereiding en nazorg).
- Open-inschrijvingscursus: 180 euro netto per dagdeel per OR-lid
Overige wijzigingen
- Ondernemingsraden hoeven niet langer het OR-reglement of het jaarverslag bij de Bedrijfscommissie te deponeren (wijziging artikel 8 WOR).
- Bij een verschil van inzicht over een bepaling in de WOR tussen WOR en bestuurder (bijvoorbeeld over of iets wel of niet onder het instemmingsrecht valt) vervalt de verplichte bemiddeling (algemene geschillenregeling: artikel 36 WOR) door de Bedrijfscommissie.
- Ondernemingsraden in internationale concerns hebben recht op informatie over de zeggenschapsverhoudingen binnen het concern (Artikel 31 WOR).
Let op
De wijziging van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) is op 18 juli 2013 gepubliceerd in het Staatsblad. Bij koninklijk besluit is bepaald dat de wijzigingen van de WOR per 19 juli 2013 in werking zijn getreden.