Logo
  • Persbericht
  • 29 augustus 2024

Bedrijven staan voor omslagpunt: bijna de helft van de medewerkers wil binnen een jaar een andere baan zoeken

  • Werk is niet langer de eerste prioriteit voor bijna tweederde (64%) van de NLse medewerkers en ruim een derde (34%) van de NLse medewerkers bereidt zich voor om hun huidige functie te verlaten zodra de economie dat toelaat
  • Dat blijkt uit ‘Workforce Pulse 2024: Overwin talenttekorten en stimuleer werknemersbetrokkenheid’, een groot onderzoek onder meer dan 12.000 medewerkers en werkgevers in heel Europa om organisaties te helpen in de veranderende wereld van werk
Beeld Bedrijven staan voor omslagpunt: bijna de helft van de medewerkers wil binnen een jaar een andere baan zoeken

Nederlandse organisaties staan mogelijk voor grote veranderingen aangezien bijna de helft (46%) van de medewerkers in Nederland zegt binnen een jaar op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Dit blijkt uit Workforce Pulse 2024, een jaarlijkse survey uitgevoerd door Personio, Europa's toonaangevende HR-softwarebedrijf voor kleine en middelgrote organisaties.

Nu de economische omstandigheden naar verwachting dit jaar en in 2025 zullen verbeteren, laat het onderzoek - onder ruim 1000 medewerkers en 500 HR-beslissers in Nederland - zien dat deze verschuiving er snel aan zit te komen. Dit wordt verder versterkt doordat het merendeel van deze medewerkers (66%) aangeeft nog gemotiveerder te zijn om een nieuwe baan te zoeken zodra de economische omstandigheden verbeteren. In totaal bereidt ruim een derde (34%) van de Nederlandse medewerkers zich voor om hun huidige functie te verlaten zodra de economie dat toelaat.

Werkgevers zijn niet blind voor deze trend. Ongeveer de helft (51%) van de bedrijven verwacht in de komende twaalf maanden te maken te krijgen met een groter personeelsverloop, wat de dringende behoefte aan retentiestrategieën onderstreept.

“De aanhoudende tekorten aan talent betekenen dat het inhuren en behouden van de beste mensen nu al een uitdaging is voor bedrijven. Ons Workforce Pulse rapport suggereert dat het nog moeilijker zal worden om medewerkers te behouden als de economie verbetert. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moeten werkgevers proactief zijn. Het is tijd voor organisaties om verder te kijken dan talentstrategieën voor het hier en nu en na te denken hoe ze voor de lange termijn duurzaam kunnen investeren in de ervaring van medewerkers en uiteindelijk talent behouden”, zegt Lenke Taylor, Chief People Officer bij Personio.

Voldoening op werk cruciaal voor medewerkers
62% van de werkgevers is bezorgd dat de betrokkenheid van medewerkers het afgelopen jaar is afgenomen. Dit suggereert dat de dreigende verschuiving op de arbeidsmarkt voortkomt uit een crisis in het betrekken van medewerkers.

De data laten verder zien dat een gebrek aan voldoening op het werk kan leiden tot een lage betrokkenheid en een mogelijke daling van het aantal medewerkers. Nederlandse medewerkers hechten steeds meer waarde aan hun werk-privé balans, minder stress en een bedrijfscultuur waarin ze zich gesteund voelen. In de survey geeft bijna tweederde (64%) van de medewerkers aan dat werk niet langer hun hoogste prioriteit is. Ze zijn steeds vaker op zoek naar werk dat hen voldoening geeft, waarbij 36% aangeeft van carrière of bedrijfstak te willen veranderen. Daarbij zou bijna een derde (32%) een lager salaris overwegen als een andere baan interessanter zou zijn. Nog een bewijs van ontevredenheid is dat ruim een derde van de medewerkers (36%) zegt dat ze willen overstappen naar een nieuwe carrière of bedrijfstak.

Naast een goede werk-privé balans, vinden medewerkers een prettige werkervaring ook belangrijk. Goede verlofregelingen (46%), lage stressniveaus (42%) en een aangename bedrijfscultuur (42%) worden verkozen boven carrière ontwikkelingsfactoren zoals doorgroeimogelijkheden (41%) en impact hebben (18%).

Uitdagingen en strategieën voor werkgevers
HR-beslissers zijn zich bewust van de uitdagingen die ze te wachten staan. Tot hun prioriteiten behoren: het behoud van talent (31%), aantrekken van toptalent (29%) en verbeteren van het welzijn van medewerkers (29%).

Om medewerkers te behouden, gebruiken organisaties verschillende strategieën:

  • 32% houdt regelmatig salaris- en voortgangsgesprekken en beoordelingen
  • 31% biedt bonusregelingen aan
  • 29% doet regelmatige check-ins tussen medewerkers en managers over doelen en voortgang

Veel organisaties (67%) hebben nog steeds moeite om geschikte kandidaten te vinden voor vacatures. Als reactie hierop verandert driekwart van de organisaties (75%) hun recruitmentprocessen, waarbij de nadruk vooral wordt gelegd op het aantrekken en opleiden van startende medewerkers (75%). Opvallend is dat ruim driekwart van de organisaties (76%) zegt dat junior talent veeleisender is en meer vragen stelt dan oudere sollicitanten.

Om het welzijn van medewerkers te bevorderen, geeft driekwart van de ondervraagde HR-beslissers aan dat hun organisatie open staat voor verzoeken om flexibele werktijden. Daarnaast geeft een ruime meerderheid aan dat werk-privé balans prioriteit heeft binnen hun organisatie.

Lenke vervolgt: “Organisaties moeten erkennen dat de prioriteiten van medewerkers van grote invloed zijn op hun relatie met werk. De beste werkgevers luisteren naar wat er verandert voor hun medewerkers en nemen zinvolle stappen om te zorgen voor meer medewerkers engagement. Dit kan met werkplekbeleid, holistische secundaire arbeidsvoorwaarden of programma’s voor loopbaan- en skillsontwikkeling. Nu talent en productiviteit weer hoger op de agenda staan, zullen werkgevers die samen met hun medewerkers op zoek gaan naar meer betrokkenheid, beter omgaan met veranderende attitudes en andere behoeften op de werkplek.”

Voor meer inzichten, expert commentaar en details over talent en engagement bij Nederlandse en Europese bedrijven, kan hier het volledige Personio-rapport, ‘Workforce Pulse 2024’, worden gedownload: https://www.personio.nl/workforce-pulse/

Methodologie:
Het veldwerk voor de survey werd uitgevoerd door Censuswide in opdracht van Personio, tussen 18 april en 1 mei 2024. Er werden twee surveys gehouden, één onder 7.046 medewerkers in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Nederland, Duitsland en Zweden en één onder 3.509 HR-beslissers van bedrijven in dezelfde landen. Alle respondenten werkten bij bedrijven met 10 tot 2.000 medewerkers. In Nederland zijn 1.001 medewerkers en 506 HR-beslissers ondervraagd.

Met HR-software voor het MKB automatiseert en vereenvoudigt Personio jouw HR-taken. Zodat je tijd overhoudt voor wat echt belangrijk is: mensen!
Bezoek de website of boek een online demo!