Gezondheidsmanagement: verzuim en vitaliteit
Goed personeelsbeleid is een breed begrip, net als gezondheidsbeleid. De overeenkomst is aandacht voor mensen die het werk leveren en daarmee een organisatie vormen en draaiende houden. Het 'goede' van de omschrijving bij personeelsbeleid zit erin dat in de bedrijfsvoering een 'menselijke' maat opgenomen is, dat mensen betrokken zijn bij het werk en bij de bedrijfsvoering. Dit heeft het gemeen met gezondheidsbeleid, dat ervan uitgaat dat de basisstructuren van overleg en participatie goed geregeld zijn. Gezondheidsbeleid legt de nadruk op gezondheid, op vitaliteit, op het duurzaam inzetbaar kunnen houden van mensen. Ook voor werk buiten de organisatie.
Gezondheidsmanagement is veelomvattend. Naast arbeidsomstandigheden en verzuimbeleid spelen cultuuraspecten een rol, zoals de motivatie en ambitie van de bedrijfsleiding om een gezonde organisatie te wíllen zijn. en als afgeleide daarvan: de stijl van leidinggeven. De leidinggevende neemt de regie over het gezondheidsbeleid, getraind en ondersteund door de organisatie. Uiteindelijk wordt een gezonde leefstijl van alle medewerkers bevorderd, thuis én op het werk.
Waarom investeren bedrijven in gezond en veilig werken?
- Werkgevers dragen steeds meer de verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het aan het werk houden van medewerkers. Gezondheidsmanagement is daarom steeds belangrijker.
- Gezondheidsmanagement levert betrokken en gemotiveerde werknemers op en daardoor minder financiële risico's door bijvoorbeeld verminderde productiviteit of fouten.
- Voorkomen van uitval is belangrijk. Daarbij spelen verschillende zaken een rol zoals arbeidsrisico's, strategische ondernemingsdoelstellingen en de bedrijfscultuur.
De organisatie die gezondheidsmanagement belangrijk vindt, vertaalt dat in voorbeeldgedrag, aannamebeleid en ondersteuning van medewerkers die (tijdelijk) privé een (te) zware belasting hebben. Op een gezonde manier omgaan met je beperkingen (ziek zijn) hoort hierbij. Het gaat ook om het alert reageren op de snel veranderende sociale zekerheid: waar de verzorgingsstaat zich terugtrekt, wordt van werkgevers verwacht dat zij op basis van gezond management naar de organisatie kijken. Daarbij kan men nieuwe keuzes maken voor bijvoorbeeld arbeids(on)geschiktheid(sverzekeringen), basiszorgverzekering, pensioenstelsel, levensloop, combinatie van arbeid en zorg en inzetbaarheid, ook van ouderen. Er is dus ook aandacht voor gezondheid om uitval te voorkomen en te beperken.