Logo
  • Nieuws
  • 23 juli 2009
  • Lianne Bouman

Werknemer ziek door derde? Gebruik regresrecht

Een zieke werknemer is voor de werkgever een kostenpost. Die kosten moet u niet onderschatten, zeker wanneer sprake is van een langdurig verzuim. Denkt u maar aan de loondoorbetalingplicht en de kosten, die u moet maken voor de re-integratie van de zieke werknemer. Als de ziekte is veroorzaakt door een derde, kunt u gebruikmaken van het zogenoemde regresrecht (of verhaalrecht). U kunt dan de loonkosten verhalen op de veroorzaker van de ziekte. Hoe werkt dit regresrecht?

Beeld Werknemer ziek door derde? Gebruik regresrecht

De Wet uitbreiding loondoorbetalingverplichting bij ziekte (WULBZ) is sinds 1998 in het Burgerlijk Wetboek opgenomen (art. 7:629 BW). Op grond van de WULBZ rust op de werkgever de verplichting het loon door te betalen gedurende 104 weken van de arbeidsongeschiktheid van een werknemer. De omvang van de loondoorbetalingverplichting is beperkt tot 70 procent van het laatste dagloon van de betreffende werknemer. Het dagloon is gemaximeerd. Veel arbeidsvoorwaarden gaan overigens uit van ruimere percentages.

 

Re-integratie

Op grond van de Wet verbetering poortwachter (Wvp) moeten werkgever en werknemer aan een aantal verplichtingen voldoen, willen zij niet worden geconfronteerd met sancties. In de Wvp zijn normen vastgelegd voor wat de werknemer, de werkgever en de arbodienst/bedrijfsarts minimaal moeten doen aan de terugkeer naar werken. Deze regeling vraagt een actieve aanpak. Verrichten werkgever en werknemer niet voldoende inspanningen, dan kunnen sancties het gevolg zijn. De verantwoordelijkheid ligt grotendeels bij de werkgever en werknemer. Goede begeleiding en inbreng van expertise van de arbodienst/bedrijfsarts en UWV kunnen eveneens bijdragen aan een snelle terugkeer van de werknemer.

 

Het regresrecht

Als een werknemer door toedoen van een ander, bijvoorbeeld door de veroorzaker van een ongeval, tijdelijk of misschien zelfs langdurig arbeidsongeschikt raakt, is dat erg vervelend voor die werknemer. De ontstane situatie is voor u echter niet minder vervelend en bovendien ook kostbaar. Het regresrecht biedt u de mogelijkheid de nettoloonschade te verhalen op de veroorzaker van de ziekte of handicap. Door een wetswijziging op 13 juni 2008 kunt u nu ook gemakkelijker op de veroorzaker verhaal zoeken voor de re-integratiekosten, zoals het aanpassen van de werkplek of omscholing.

 

Let op

U heeft vanaf de eerste dag van arbeidsongeschiktheid vijf jaar de tijd om gebruik te maken van het regresrecht.

 

Voorwaarden

Om een succesvol beroep te doen op het regresrecht, moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • De schade is aantoonbaar toegebracht door een derde persoon, ongeacht of het voorval onder of buiten werktijd heeft plaatsgevonden;
  • Er bestaat een medisch causaal verband tussen het ongeluk en de loonschade. De arbeidsongeschiktheid is met andere woorden een direct gevolg van de actie van de derde partij;
  • Wanneer de schade aan de werknemer is toegebracht door een andere eigen werknemer, geldt als extra voorwaarde dat het letsel met opzet of bewuste roekeloosheid is veroorzaakt.

 

Let op

Het moet gaan om kosten die uw zieke werknemer zelf op de veroorzaker had kunnen verhalen en/of om kosten die u als werkgever moet maken op basis van uw wettelijke re-integratieverplichtingen.

 

Tip

U kunt in uw arbeidscontract een beding opnemen waarin de werknemer de schadeclaim aan u overdraagt. Hiermee kunt u de nettoloonkosten en re-integratiekosten direct op de derde partij verhalen. Als u in de vijf jaar voor deze datum re-integratiekosten heeft gemaakt voor een arbeidsongeschikte werknemer, dan kunt u die met terugwerkende kracht terugvorderen.

Onder het nettoloon vallen ook bestandsdelen als vakantietoeslag, spaarloon en doorbetaalde overuren.

 

Aansprakelijkheidstelling

Als u een derde aansprakelijk stelt op basis van het regresrecht, kan deze derde op dezelfde wijze verweer voeren als wanneer de werknemer de claim zelf zou hebben neergelegd. De derde kan bijvoorbeeld aanvoeren, dat uw zieke werknemer zelf schuldig was aan het ongeval.

 

Is een collega schuldig aan de ziekte van zijn collega, die hij bijvoorbeeld heeft veroorzaakt tijdens een personeelsuitje of andere werkgerelateerde situatie, dan is collega-verweer mogelijk. De collega kan dan bijvoorbeeld aanvoeren dat niet hij, maar u als werkgever schuldig aan het ongeval is.

 

Let op

Collega-verweer is alleen mogelijk, als de ‘schuldige’ een dienstverband met u heeft of als hij ondergeschikt aan u is, bijvoorbeeld een uitzendkracht. Collega-verweer is niet mogelijk als het ongeval of de ziekte niet het gevolg is geweest van opzet of bewuste roekeloosheid.

 

Wat kunt u niet claimen?

Als u van het regresrecht gebruikmaakt, moet u er rekening mee houden dat u niet alle kosten kunt claimen. Hiermee wordt bedoeld:

  • De ingehouden loonbelasting en sociale premies. U kunt alleen de kosten claimen die de werknemer ook zelf zou kunnen vorderen;
  • De kosten van vervanging van de arbeidsongeschikte medewerker;
  • Een aparte schadevergoeding. Het regresbedrag wordt verminderd met het bedrag aan schadevergoeding dat de aansprakelijke derde aan uw werknemer is verschuldigd.

 

Let op

U kunt dus als werkgever de kosten in rekening brengen, die rechtstreeks voortvloeien uit de verplichtingen die het Burgerlijk Wetboek, de Wet verbetering poortwachter en/of de cao u opleggen. U kunt dus ook de onkosten verhalen die samenhangen met:

  • Het registreren en administreren van het verzuim;
  • De melding van het verzuim aan de arbodienst/bedrijfsarts;
  • Aanpassingen op de werkplek;
  • Omscholings- of bijscholingskosten;
  • De probleemanalyse en andere adviezen die de arbodeskundige opstelt;
  • Het opstellen en evalueren van een plan van aanpak;
  • Het opstellen van een re-integratieverslag in het kader van de aanvraag voor een WIA-uitkering.

 

Uitzonderingen

In de volgende gevallen kunt u de schade niet verhalen en blijven de loonkosten en overige kosten voor uw eigen rekening:

  • Het ongeval is zonder opzet veroorzaakt door een andere werknemer;
  • Aannemers zijn aansprakelijk voor hun onderaannemers. U kunt de schade niet verhalen op de aannemer;
  • Het ongeval ontstond door schade op het wegdek. Uw medewerker moet zelf de schade verhalen op de wegbeheerder, u kunt dat niet voor hem doen;
  • Het ongeluk is veroorzaakt door een kind of geestelijk gestoorde. In het eerste geval zijn de ouders verantwoordelijk voor de schade, maar u kunt deze niet op hen verhalen.

 

Tip

Als een commercieel medewerker wegvalt en uw omzet daalt, is het het proberen waard deze bedrijfsschade te verhalen. Een jurist komt dan goed van pas.

 

Punten van aandacht:

  • Geen zaak is dezelfde. Als u gebruik wilt maken van het regresrecht is het raadzaam om u door een juridische adviseur bij te laten staan;
  • Het is belangrijk dat uw zieke werknemer zijn medewerking aan het verhalen van de schade verleent;
  • Ook al heeft u een verzuimverzekering, dan is het toch verstandig om gebruik te maken van het regresrecht. Vergeet niet dat de premie van deze verzekering meestal in het tweede ziektejaar stijgt, als u van de verzekering gebruikmaakt.
  • Op de sites van het ministerie van Sociale Zaken en Uitvoeringsinstituut UWV WERKbedrijf treft u meer gedetailleerde informatie aan over het regresrecht bij verzuimkosten.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.