Logo
  • Nieuws
  • 14 oktober 2024
  • Redactie HR Praktijk
  • Bron: Business Insider Nederland

Ambtenaar verricht jarenlang ‘werk voor drie’: krijgt vergoeding van 150.000 euro vanwege extreme werkdruk

Omdat vacatures van collega’s niet werden ingevuld werd een Spaanse gemeente-ambtenaar jarenlang overbelast. UIteindelijk stapte de man naar de rechter. Die kende hem een schadevergoeding van 150.000 euro toe. De rechter verwijt de gemeente niet te hebben ingegrepen om de hoge werkdruk te verlichten. Ook in Nederland speelt hoge werkdruk in sommige gevallen een rol bij de overheid.

Beeld Ambtenaar verricht jarenlang ‘werk voor drie’: krijgt vergoeding van 150.000 euro vanwege extreme werkdruk

Foto: Shutterstock

Een Spaanse ambtenaar die werkzaam was voor de gemeente van de stad Leon moest als jurist werk voor drie doen. De 66-jarige man stapte uiteindelijke naar de rechter vanwege de extreme werkdruk. Met succes, want hij krijgt een schadevergoeding van 150.000 euro, zo meldt de Spaanse krant El Pais.

De jarenlange hoge werkdruk van de gemeenteambtenaar die 43 jaar in dienst was, begon in 2014. In dat jaar viel een collega-jurist uit, die niet werd vervangen. Het werk stapelde zich in de daarop volgende jaren op, totdat de ambtenaar in 2022 zelf met ziekteverlof ging.

De rechter is meegegaan in het verwijt dat de gemeente zich te passief heeft opgesteld om de werkdruk van de ambtenaar te verlichten. Gevolg was dat er een onhoudbare werkdruk is ontstaan die de betrokken ambtenaar geestelijk en fysiek heeft beschadigd.

De hoogte van de schadevergoeding is mede gebaseerd op het feit dat de ambtenaar werk heeft gedaan voor niet-ingevulde vacatures van anderen. De man had oorspronkelijk drie ton schadevergoeding geëist. De gemeente Leon is het overigens niet met het vonnis eens en gaat in hoger beroep.

Hoge werkdruk bij Nederlandse ambtenaren

Ook in Nederland speelt hoge werkdruk in sommige gevallen een rol bij de overheid. Een op de zeven van hen overweegt binnen een jaar de overheid te verlaten, zo bleek eind vorig jaar uit het Salaris- en arbeidstevredenheidsonderzoek ambtenaren en bestuurders 2023 dat Bureau Berenschot uitvoerde in samenwerking met vakblad Binnenlands Bestuur.

Vooral onder rijksambtenaren bleek de onvrede groot.

Lees verder via Business Insider

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.