Logo
  • Nieuws
  • 9 oktober 2024
  • Jan Bletz

15 minuten 'Desk Break' als employee benefit in het personeelshandboek

Aardig om even bij stil te staan op World Mental Health Day: te lang achter je bureau zitten kan een negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid. Een korte onderbreking van een kwartiertje levert al een verbeterde gemoedstoestand op zo blijkt uit onderzoek. Drie methoden om de ‘Desk Break’ in te voeren: als 'employee benefit', contractueel vastgelegd, gekoppeld aan gezondheidsstimulering.

Beeld 15 minuten 'Desk Break' als employee benefit in het personeelshandboek

Langdurig bureauwerk heeft een negatieve invloed op de mentale gezondheid. Na slechts twee uur onafgebroken zitten, begint ons mentale welzijn al te verslechteren. Na vier uur stijgen de stressniveaus aanzienlijk, met wel 18 procent. Dit blijkt uit de 'State of Mind Study' van sportmerk ASICS, uitgevoerd tussen 17 november en 21 december 2023. Aan het onderzoek deden meer dan 26.000 mensen in 22 landen mee.

‘In Nederland hebben we een Desk Break ingevoerd in ons personeelshandboek’

Het goede nieuws is dat het makkelijk is deze negatieve effecten om te keren. Dit blijkt uit een tweede onderzoek van het sportmerk, het 'Desk Break-experiment'. Hieraan namen 80 kantoormedewerkers uit 16 landen deel onder leiding van gezondheidsonderzoeker Dr. Brendon Stubbs van King's College London gedurende een week.

Een korte onderbreking van het werk - een 'Desk Break' van een kwartiertje - leidde er al toe dat de gemoedstoestand van de deelnemers verbeterde met 22,5%. Hun zelfvertrouwen steeg met 13,3%, terwijl angst- en stressniveaus daalde met 12% en 14,7%.

Bovendien waren ze productiever (plus 33,2%) en konden ze zich beter concentreren (plus 28,6%). Ook gaf 79,2% van de deelnemers aan dat ze loyaler zouden zijn aan hun werkgever als die regelmatig bewegingspauzes zou aanbieden. "Zeer verrassend, hoe sterk die pauzes de cognitieve functies verbeterden en stressniveaus verlaagden", volgens Stubbs. "En die Desk Breaks zorgden er zelfs voor dat mensen positiever tegen hun werk gingen aankijken."

Gezonde geest, gezond lichaam

De conclusie is duidelijk: zorg dat werknemers dagelijks ten minste een rustpauze van een kwartier inlassen om het welzijn en de productiviteit van werknemers te verbeteren. ASICS is een campagne gestart om de populariteit van de Desk Break te vergroten.

Het moedigt zijn eigen kantoormedewerkers aan om dagelijks zo'n 'Desk Break' te nemen, zegt Katja Meeuwsen-Nass, VP HR van het sportmerk. "In Nederland hebben we een Desk Break ingevoerd in ons personeelshandboek. En in Engeland hebben we de Daily Break ingevoerd in onze arbeidscontracten. Uiteraard in overleg met onze ondernemingsraad. Die was positief."
En de medewerkers? "Ook zij zijn positief. Ook al weten ze al dat ze kunnen sporten onder werktijd of een ommetje kunnen maken, vinden veel medewerkers een dergelijke campagne waarbij dit weer onder de aandacht komt heel goed."

Praktische handleiding

Om andere bedrijven te inspireren om hetzelfde te doen heeft het een praktische handleiding ontwikkeld waarmee werknemers en HR-professionals een 'Desk Break' in de dagelijkse werkroutine van hun bedrijf kunnen opnemen.

De gids stelt drie hoofdmethoden voor om de 'Desk Break' in te voeren:

  1. Opnemen als 'employee benefit': Bedrijven kunnen een dagelijkse 'Desk Break' van 15 minuten opnemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden voor alle kantoormedewerkers.
  2. Contractuele vastlegging: Er wordt voorgesteld om een specifieke 'Desk Break'-clausule op te nemen in arbeidscontracten. Deze clausule zou werknemers het recht geven op een betaalde dagelijkse 'Desk Break' van 15 minuten, die niet wordt afgetrokken van reguliere pauzes. De break kan alleen worden genomen na goedkeuring van een leidinggevende en ongebruikte breaks kunnen niet worden overgedragen of gecompenseerd.
  3. Koppeling aan gezondheidsstimulering: Bedrijven die gezondheidsverzekeringskortingen of andere stimulansen aanbieden voor gezonde gewoontes, kunnen 'Desk Breaks' toevoegen als een van deze gewoontes. Werknemers kunnen punten verdienen voor het nemen van 'Desk Breaks', die kunnen bijdragen aan kortingen op verzekeringspremies of andere beloningen.

Zo formeel invoeren?

De vraag rijst of het werkelijk nodig is het zo formeel aan te pakken. Bedrijven die zich door hun gezonde (!) verstand laten leiden, zullen toch maar al te graag een 'Desk Break' invoeren?
Zou je zeggen, maar dat is te simpel gedacht: "Wij zijn van mening dat medewerkers recht hebben om door de dag heen te bewegen en zich vrij te maken van hun bureau. Bij ons gebeurt dit al veel; wij hebben een in-house gym, de hele dag door sportlessen en groepjes medewerkers die samen rennen. Mijn reactie was in eerste instantie dus ook: is dit nodig?", zegt Meeuwsen-Nass.

"Maar door er weer aandacht op te vestigen met zo'n grote campagne, wordt er intern bij ons ook weer over gesproken. Mensen zijn soms druk, hebben deadlines en dreigen niet goed voor zichzelf te zorgen, merk ik. Dus een dergelijke statement is weer even voor iedereen een reminder: hoe druk je ook bent, even een fysieke break van 15 minuten kan heel positief werken."

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.