Onderzoeker: arboregels werken met warm weer zijn ontoereikend
In de huidige arbowet staat geen grenswaarde voor werken in de hitte. En dat zou wel het geval moeten zijn aldus onderzoeker Jan Popma van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Werkgevers en werknemers moeten onderling afspraken maken over hoe ze tijdens de hitte werken. En daar zit volgens Popma precies het probleem. De regels die er zijn, zijn niet duidelijk genoeg. En aan hittestress wordt niet genoeg aandacht besteed in Nederland.
De regels die er zijn, geven geen duidelijkheid. "Als je naar de wet kijkt, staat er een bepaling in dat werknemers geen schade mogen ondervinden van hitte op de werkplek, maar er staat heel weinig dat daarvoor houvast geeft voor werkgevers en werknemers", vertelt Popma in het NOS Radio 1 Journaal.
Grenswaarde
Tot 2013 stond er een grenswaarde in de Arbowet, maar die is eruit gehaald. Omdat het niet alleen om de temperatuur gaat maar ook om de luchtvochtigheid en werkkleding aldus vakbond FNV.
Die grenswaarde moet weer terug aldus Popma. En dan doelt hij vooral op mensen die buiten werken. In landen als Griekenland en Spanje is iedereen al meer aan hitte gewend en zijn er ter bescherming duidelijkere wettelijke kaders. Die zouden we hier ook moeten hebben gezien de steeds extremere zomers door de klimaatverandering.
Maar we hebben "als land geen idee, geen plan van aanpak en geen actuele wetgeving. We zijn naïef en onvoorbereid en dat moet anders", vindt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV.
Tropenrooster
In ieder geval zijn een hittebestendig gebouw en een goede airconditioning geen overbodige luxe. En voor buiten zijn structurele voorzieningen zoals drinkwater en beschermende kleding van groot belang om hittestress te voorkomen aldus Popma. Ook extra pauzes en een tropenrooster kunnen volgens de onderzoeker buiten helpen.
Maar het belangrijkste is volgens hem dus om de grenswaarde terug te krijgen in de Arbowet zodat iedereen in ieder geval weet wanneer men welke maatregelen verplicht moet nemen.