Loonsverhoging even uitstellen met een tijdelijke inflatiebonus - steeds meer werkgevers doen dit
Steeds meer werkgevers helpen hun personeel met extra geld ter compensatie voor oplopende kosten voor levensonderhoud. Deze geste is ook een middel om arbeidsonrust te voorkomen en salarisverhogingen nog even uit te stellen, tot er meer duidelijkheid is over de energiecrisis.
De inflatiebonus, zoals de financiële ondersteuning door de werkgever wordt genoemd, loopt uiteen van eenmalig een paar honderd euro tot duizenden euro’s extra salaris. Het IT-bedrijf SERA Business Design geeft alle 35 werknemers 500 euro extra per maand. Vastgoedbedrijf Klok Holding geeft alle 530 medewerkers een maandelijkse toelage van 250 euro bruto.
Eenmalige inflatiebonus
De inflatiebonus is niet een puur Nederlands verschijnsel. In Engeland geeft vliegtuigmotorfabrikant Rolls-Royce 14.000 medewerkers een eenmalige inflatiebonus van 2000 pond per persoon, aangevuld met een loonsverhoging van 4 procent vanaf maart. De inflatie is daar torenhoog. De bonus kost het bedrijf 28 miljoen pond.
Loonsverhoging in 2023
Deze vorm van compensatie voorkomt dat werknemers massaal in het rood schieten, met stress, loonbeslagen en arbeidsonrust als gevolg. In feite is de inflatiebonus een voorschot op een loonsverhoging die in 2023 wordt aangeboden. Zo kijkt Klok Holding of een loonsverhoging volgend jaar de inflatiebonus gaat vervangen. In Engeland heeft Rolls Royce 40 miljoen pond uitgetrokken voor een salarisverhoging in 2023.
Ontwikkeling loonkosten in toom
In werkgeverskring kan de compensatie voor de kosten van levensonderhoud rekenen op goedkeuring, omdat het gaat om een relatief bescheiden vorm van loonsverhoging. Woordvoerder Jannes van der Velde van AWVN noemt in Trouw zulke extraatjes “een prima middel om de ontwikkeling van de loonkosten een beetje in de hand te houden”.
Volgens Human Resources Killian Wawoe van de VU deinzen werkgevers nog terug voor het verhogen van de lonen. “Je weet niet wat er gebeurt met de energiecrisis”, zegt hij tegen de NOS. “Het kan maar zo zijn dat het volgend jaar minder moeilijk is, maar dan heb je de salarissen misschien enorm verhoogd. Als het dan economisch slecht gaat, zit je met heel duur personeel.”
Fiscale vrijstelling inflatiebonus
Veel werkgevers die ook een financieel gebaar willen maken, worstelen met de extra kosten van de inflatiebonus. Extra geld voor werknemers wordt extra belast. Sommige fiscaal specialisten pleiten al voor een fiscale vrijstelling voor de inflatiebonus. Zo suggereert accountantskantoor Kroese Wevers voor fiscale vrijstelling als de bonus niet wordt uitgeruild tegen andere brutoloonbestanddelen, niet meetelt voor de grondslag voor het vaststellen van een transitievergoeding en ook niet meetelt voor het verzamelinkomen dat dient als grondslag voor inkomensafhankelijke toeslagen en de hoogte van het pensioen.
Korting op zonnepanelen
Voor nu hebben sommige werkgevers praktische oplossingen bedacht om werknemers toch door de energiecrisis te loodsen, zonder dat het de kosten teveel omhoog jaagt. Zorgorganisatie Reinaerde geeft werknemers volgend jaar korting op de aanschaf van zonnepanelen, in ruil voor vakantiedagen. Als extraatje krijgen ze voor de winter en voetenpakket met schapenwollen sokken, een plaid, een kaars en warme chocolademelk.