Tijdens de wachttijd voor de WIA is het onverstandig om de arbeidsovereenkomst met de zieke werknemer met wederzijds goedvinden te beëindigen: de werknemer zit dan zonder uitkering.
De WAO-uitkering voor jonggehandicapten, de Wajong, blijft op 75 procent van het minimumloon. CDA-minister Donner (Sociale Zaken) komt tegemoet aan de eis van de PvdA om de uitkering niet te verlagen. Wel moet tweederde van de nieuwe Wajongers vanaf 2010 aan het werk.
Voor 12 procent van de werknemers is de mentale en fysieke belasting dusdanig groot, dat deze werknemers niet zeker weten of zij hun werk de komende jaren nog wel volhouden. Ook reorganisatie, relatieproblemen in de privésfeer, problemen met kinderen en de combinatie van spanningen in de privé-situatie én de drukte op het werk beïnvloeden werk en verzuim.
Een op de drie werknemers wil doorwerken tot 65 jaar. Twee jaar geleden was dat nog maar een op de vijf. De bereidheid langer door te werken, is onder alle leeftijdsgroepen ongeveer even sterk gestegen, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2007. Dat meldt De Volkskrant.
Nauwere samenwerking tussen UWV en CWI en de inzet van de re-integratiecoach moet het begeleiden van werkzoekenden naar werk bevorderen. Dat concludeert de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) in het rapport ‘De weg naar (maat)werk’. Er moet dan volgens IWI wel meer structurele aandacht komen voor de borging van de kwaliteit.
Een werkgever is verplicht om een forse inspanning te doen om een werknemer die arbeidsongeschikt is geworden voor zijn eigen werk in staat te stellen passende arbeid te verrichten. Het Hof in Den Haag deed uitspraak hoe ver die inspanningsverplichting gaat.
Als een medewerker door alcoholmisbruik zijn werk niet naar behoren doet en ook regelmatig ziek thuisblijft, kunt u hem dan ontslaan wegens ongeoorloofd werkverzuim of heeft hij recht op doorbetaling van salaris tijdens ziekte, zoals bedoeld in artikel 7:629 BW?
Werkgevers willen niet langer opdraaien voor de sterk stijgende lasten van ziekteverzuim dat niet het gevolg is van werk. Ze pleiten voor een aparte verzekering voor werknemers voor uitval door extreme sporten, auto-ongelukken en zelfs piercings. Dit stelt Mitex, de brancheorganisatie voor textielbedrijven.
Werkgevers hoeven straks minder vaak een werknemer ziek te melden bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Donner heeft hiervoor het wetsvoorstel verbetering ziekmeldingsproces naar de Tweede Kamer gestuurd. De wet treedt naar verwachting op 1 juli 2008 in werking.
Werkgevers deinzen ervoor terug mensen met een arbeidshandicap aan te nemen. Amper de helft heeft ooit een gedeeltelijk arbeidsongeschikte aangenomen en 40 procent is niet bereid dat (weer) te doen. Dat beeld kwam naar voren op de acht regionale UWV-bijeenkomsten die door 2500 bedrijven en ondernemers bijgewoond werden, zo meldt Managersonline.nl.