Organisaties hebben onnodige verzuimkosten, doordat werknemers met ziekteverlof gaan terwijl ze nog kunnen werken. Hoe verhoogt u de verzuimdrempel?
Een werknemer, een vlieginstructeur, slaat na een woordenwisseling met zijn leidinggevende zo hard met zijn hand tegen de muur dat hij zijn middenhandsbeentje breekt. Dient de werkgever toch door te betalen nu de werknemer daardoor enige tijd niet meer kan werken?
De werkgever, een hotel, verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een medewerkster housekeeping. Zij is sinds 2001 in dienst en vanaf januari 2008 arbeidsongeschikt als gevolg van klachten die samenhangen met haar zwangerschap. Het UWV acht de werkneemster na enige tijd weer in staat te werken. Volgens de werkneemster zelf is zij nog steeds ziek, nu vanwege psychische klachten.
Een werkgever schort zijn loonbetalingsverplichting op omdat hij van mening is dat een werkneemster haar re-integratieverplichtingen niet nakomt. Zij weigert namelijk behandeling (fysieke activerende begeleiding) omdat deze wordt verzorgd door een therapeut die in dienst zou zijn bij dezelfde werkgever.
Ruim één op de vijf voetballers meldt zich wel eens ziek op het werk vanwege een blessure. Dat is één van de uitkomsten van een onderzoek van Intersport onder 1044 actieve voetballers, waarover Managersonline.nl bericht.
Volgens de RSI-vereniging hebben ruim 1,8 miljoen mensen in Nederland last van RSI-klachten. Dit aantal is ongeveer gelijk aan een kwart van de beroepsbevolking. Verder meldt de RSI-vereniging dat het aantal mensen met RSI-klachten toeneemt.
Het afgelopen halfjaar is het aantal bijstandsuitkeringen aan personen tot 65 jaar duidelijk toegenomen. Dit blijkt uit gegevens van het CBS.
Steeds minder mensen melden zich om psychische redenen ziek. Het niveau ligt nu onder dat van 2001. Dat blijkt volgens het Nederlands Dagblad uit een grootschalig onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
Werknemers die de Mexicaanse griep lijken te hebben, moeten thuisblijven om verspreiding van het virus op de werkvloer te voorkomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft dat in een brief aan bedrijven en werkgeversorganisaties.
Zeven jaar geleden was 12 procent van het callcentrum Switch & Verhuisservice van Nuon ziek. Inmiddels is dat percentage door medewerkers aan te spreken op hun verzuimgedrag teruggedrongen tot 5 procent, meldt de website van het magazine Telecommerce.