Vage klachten vormen een groot probleem op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van bedrijfsarts Rob Hoedeman. Zijn onderzoek toont aan dat 15 procent van de werknemers die langdurig verzuimen (meer dan 78 dagen) dit doet als gevolg van onverklaarbare lichamelijke klachten.
Steeds meer werknemers met kanker kiezen ervoor om tijdens de behandelingen te blijven werken. Hoe gaat u als werkgever met deze werknemers om? En met werknemers wiens partner of kind getroffen wordt door deze ziekte? Wij hebben voor u een aantal aanbevelingen op een rij gezet.
Komt er een volledige privatisering van de verzekering van werkgevers voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van hun werknemers? Verzekeraar Achmea hoopt dat een nieuw kabinet daar oren naar heeft.
Hoe lang kunnen werkgevers en medewerkers bij ontslag- en uitkeringskwesties nog terecht bij het UWV? Als we de geluiden uit Den Haag mogen geloven hangt het voortbestaan van de uitkeringsinstantie momenteel aan een zijden draad.
Het overgrote deel van de bedrijfsartsen is tegen een splitsing van de functie van bedrijfsarts in een arts voor werknemers en een arts die adviseert aan het management. Dit blijkt uit een onderzoek dat HRM adviesbureau Falke & Verbaan en bedrijfsartsen bemiddelingsbureau Immediator hebben gehouden om de mening over de plannen van FNV en PvdA onder de bedrijfsartsen in Nederland in kaart te brengen.
De eerste wedstrijd van Oranje heeft maandag niet geleid tot extra ziekmeldingen. 4,35 Procent meldde zich ziek; dat is gelijk aan het gemiddelde verzuim een week eerder.
Door budgetproblemen voor de re-integratie van WW-ers kan het UWV voor slechts één op de negen langdurig werklozen re-integratieondersteuning inkopen. Re-integratiebedrijven helpen kansrijke werkelozen, maar hebben geen ruimte om minder-kansrijke mensen te begeleiden.
Bij presenteïsme gaat het om werknemers die op hun werk verschijnen terwijl ze beter thuis kunnen blijven. Onderzoek van The Work Foundation laat zien dat de kosten van presenteïsme die van ziekteverzuim wel eens zouden kunnen overstijgen.
Nederlandse werknemers melden zich minder vaak ziek in vergelijking met collega’s uit omringende landen. Ze zijn echter bij ziekte relatief lang afwezig. Deze verzuimdagen kosten werkgevers in Nederland jaarlijks circa 10,8 miljard euro aan directe kosten.
Duizenden werkgevers zijn dit najaar voor de verzekering van hun personeel tegen gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid overgestapt van uitkeringsinstituut UWV naar private verzekeraars. In veel gevallen was de premieverhoging van het UWV de aanleiding aldus het Verbond van Verzekeraars.