Het aantal WGA-uitkeringsgerechtigden groeit gestaag. Uitkeringskosten die gezamenlijk opgebracht moeten worden door de Nederlandse werkgevers. Tenminste, voor degene die verzekerd zijn in het publieke stelsel. De organisaties die (nog) niet gekozen hebben voor het WGA-eigenrisicodragerschap hebben de laatste jaren, door het stijgend aantal uitkeringen, hun WGA-kosten minimaal zien verdubbelen. Terwijl de private WGA-verzekeringspremie, door marktwerking, onder druk staat.
Per 1 juli 2012 gaat UWV WERKbedrijf digitaal afspraken maken met alle ingeschreven werkzoekenden over hun rechten en plichten, via de digitale Werkmap. In tegenstelling tot wat eerder bericht blijft de uitkeringsinstantie besluiten met betrekking tot de vaststelling van een recht op uitkering of toeslag en beslissingen op bezwaar op papier verzenden.
Als een werknemer die zichzelf arbeidsgeschikt acht, niet mag komen werken, is de werkgever achteraf aansprakelijk als inderdaad blijkt dat de werknemer niet arbeidsongeschikt was.
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid treft maatregelen die de verplichtingen van werkgevers voor zieke 65-plussers beperken. Hij wil daarmee werkgevers stimuleren deze categorie werknemers voor zich te laten blijven werken/in dienst te nemen. Kamp heeft zijn maatregelen in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd.
Door het constante geluid en gebrek aan privacy in een open kantoor wordt de hersenactiviteit verstoord en de concentratie verlaagt. Dit soort werkruimten verlaagt bovendien de productiviteit met maar liefst 15 procent.
Onderzoek in Europese landen van Mercer wijst uit dat maar weinig organisaties in staat zijn om de verzuimgegevens in hun organisatie goed te beheren en dus geen zicht op verzuimoorzaak hebben. Hoewel een groot deel van de ondervraagden wel toegang heeft tot deze gegevens, blijken weinig organisaties de informatie ook te analyseren.
Het kabinet heeft per 1 juli 2011 een aantal wijzigingen doorgevoerd. Wij hebben de belangrijkste op personeelsgebied voor u op een rijtje gezet.
Veel organisaties zijn niet in staat effectief hun verzuimcijfers te beheren wegens gebrek aan goede gegevens. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer. Hoewel de meerderheid toegang heeft tot eenvoudige gegevens over het aantal dagen dat hun werknemers afwezig zijn, zegt slechts een derde van de ondervraagden dat zij de oorzaak van het verzuim kunnen achterhalen.
De wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) is volgens werkgevers een succes. De Tweede Kamer heeft de opvolger van de WAO geëvalueerd. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief over de bereikte resultaten van de WIA.
Hoe om te gaan met privacygevoelige informatie in de bedrijfsgezondheidszorg en in het bijzonder met medische gegevens bij ziekteverzuimbegeleiding? De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of privézaken van de werknemer aan de werkgever verstrekken. Wat is wel geoorloofd en wat niet? ‘De Leidraad Bedrijfsarts en privacy’ moet helderheid bieden.