Vanaf 2013 wordt de Wet uniformering loonbegrip (WUL) van kracht. Dat heeft onder meer gevolgen voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW). Het heffingssysteem blijft niet in tact.
Een werkneemster heeft twee cosmetische ingrepen in haar gezicht ondergaan. Haar ziekmelding is door de werkgever niet geaccepteerd. De werkgever en de werknemer hebben de rechter een aantal vragen voorgelegd over loondoorbetaling bij cosmetische ingrepen. Het ondergaan van een cosmetische ingreep zonder dat daar een medische noodzaak voor is, is een persoonlijke keuze van de werknemer. De werkgever heeft in dat geval geen loondoorbetalingsverplichting.
Op grond van de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL, ook wel ULB genoemd) worden de loonbegrippen voor de werknemersverzekeringen, Zorgverzekeringswet (ZVW) en loonheffing (loonbelasting en premie volksverzekeringen) in beginsel aan elkaar gelijk. Dat houdt onder meer in, dat verschillen die er nu zijn, zijn weggenomen.
In tijden van crisis melden werknemers zich minder snel ziek uit angst hun baan te verliezen. Gevolg is dat sommige medewerkers weliswaar lijfelijk aanwezig zijn, maar niet optimaal functioneren. Hoe herken je als werkgever dergelijke gevallen van mentaal verzuim ofwel ‘presenteïsme’?
Het kabinet wil de AOW-leeftijd verhogen en het voor bedrijven aantrekkelijker maken om 65-plussers aan te nemen. Op die manier kunnen ouderen langer aan het werk blijven zo staat in de begroting 2013 van Sociale Zaken, gebaseerd op het Lenteakkoord.
Uit de onlangs door UWV gepubliceerde WGA-rekencijfers (de cijfers die de Belastingdienst gebruikt om de gedifferentieerde WGA/premie te berekenen) blijkt dat deze weinig afwijken van 2012. Het lijkt er dan ook op dat uw gedifferentieerde WGA-premie in 2013 gelijk blijft aan de premie die u in 2012 betaalt. Maar is dat ook zo? Wanneer uw WGA-risico conform de landelijk trend*, de afgelopen jaren is toegenomen, kunt u toch met een verhoging van uw gedifferentieerde WGA-premie te maken krijgen.
Wanneer een werknemer door ziekte niet in staat is zijn eigen werk (lees: de bedongen arbeid) te verrichten, maar hij wel in staat is andere passende arbeid te verrichten, dient de werkgever in het kader van de re-integratie andere passende arbeid aan te bieden en dient de werknemer deze arbeid te aanvaarden.
Afgelopen jaren zijn diverse maatregelen genomen om de kosten van ziekte en arbeidsongeschiktheid terug te dringen. Al deze maatregelen hebben geen effect gehad op flexwerkers. Om ook die kostenpost terug te dringen wil de overheid met ingang van 1 januari 2014 via de wet Modernisering Ziektewet meer verantwoordelijkheid leggen bij (voormalig) werkgevers.
Wordt de medewerker ziek tijdens zijn vakantie, dan moet hij zich direct bij zijn werkgever ziek melden. Doet de ziekte zich voor in het buitenland, dan is controle hierop moeilijk, waarbij de regeling over ziekmelding kan voorschrijven dat de medewerker een verklaring overlegt van een buitenlandse arts. Over de ziektedagen die geen vakantiedagen zijn, betaalt de werkgever het loon door. De aanspraak op vakantie wordt niet met de ziektedagen verminderd. Mits afgesproken in een overeenkomst.
Werknemers die de afgelopen jaren wegens ziekte slechts een deel van hun vakantiedagen hebben opgebouwd, kunnen zich melden bij FNV Bondgenoten. Volgens de vakbond hebben werknemers die ziek zijn geweest alsnog recht op uitbetaling van deze vakantiedagen. FNV Bondgenoten is voornemens om voor de betrokken werknemers een claim in te dienen bij de staat.