Een werknemer kan niet voor één of enkele procenten arbeidsongeschikt worden gehouden om te onderzoeken of de betreffende werknemer inderdaad probleemloos zijn werk kan verrichtten. Hiermee wordt namelijk de ingangsdatum voor de WIA-wachttijd op oneigenlijke wijze bepaald.
'Ik wil graag een top 5 maken van de beste acties die gericht zijn op verzuimpreventie.' Met deze oproep van Rina Ruiter van BaanPlus kwam afgelopen tijd een stroom van reacties op gang in de LinkedIn-groep van HRpraktijk. Welke oplossingen hebben uw collega’s aangedragen?
Momenteel is er veel te doen om de privacy van de werknemer bij ziekte. Daarover zijn een aantal zaken vastgelegd in de Wet bescherming persoonsgegevens. Ook hebben deskundige dienstverleners zoals bedrijfsartsen afspraken gemaakt over de communicatie en gegevensuitwisseling rondom ziekmeldingen. Mag een werkgever vragen naar de aard van de klachten bij een ziekmelding?
Doordat ouderen langer doorwerken komt de sociale zekerheid extra onder druk te staan. Ouderen maken al vaak gebruik van de arbeidsongeschiktheidsregelingen en dat wordt meer nu ook ouderen langer doorwerken die minder fit zijn. Daarnaast komen ouderen die ontslagen worden, moeilijk weer aan een baan en blijven dus langer in de WW. Dat blijkt volgens De Volkskrant uit het 'Kennisverslag: ouderen op de arbeidsmarkt' van uitkeringsinstituut UWV.
Er komt een protocol waarin heldere afspraken worden gemaakt over de uitvoering van de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). Verzekeraars, re-integratiebedrijven en arbeidsdeskundigen gaan het protocol opstellen.
U moet in de toekomst ook voor werknemers die onder het vangnet van de Ziektewet vallen aan de slag met hun re-integratie. Als u deze re-integratieverplichtingen nalaat, kan Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) u na twee jaar ziekte alsnog voor het loon van de betreffende werknemer laten opdraaien. De Eerste Kamer heeft namelijk met het wetsvoorstel Wijziging verrekening inkomsten met ziekengeld ingestemd.
Als werkgever is het belangrijk om heldere en duidelijke regels te stellen over hoe te handelen bij ziekte tijdens verblijf in het buitenland, zodat werknemers weten wat van hen verwacht wordt in dergelijke situaties. Dit kan juridisch getouwtrek bij voorbaat voorkomen.
Ruim de helft van de volwassen in de EU heeft regelmatig last van hoofdpijn en/of migraine. Door hoofdpijn gaan jaarlijks 190 miljoen werkdagen verloren, wat neer komt op een verlies van circa 155 miljard euro.
Een kwart van de werkgevers en werknemers vindt dat rokers die vaker ziek zijn, minder moeten verdienen dan hun niet-rokende collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar CZ.
Bent u bereid een jonggehandicapte in dienst te nemen? Dan kunt u nog tot en met 29 april een Wajong adviesvoucher aanvragen zodat u kosteloos advies krijgt hoe bij u jonggehandicapten binnen het bedrijf kunnen werken.